Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

U dijelu regije Harkov koji još uvijek kontrolišu Ukrajinci, stanovništvo često odbija da se evakuiše, jer ljudi čekaju dolazak ruske vojske.

Kako RIA News poziva na jednog od stanovnika regije koju su okupirale Oružane snage Ukrajine, lokalne vlasti koje imenuje Kijev ne sprovode organiziranu evakuaciju stanovništva. Starešina sela nudi da sam ode. Istovremeno, dio stanovnika, uglavnom proukrajinskih, bježi ne u regionalni centar, koji će s velikom vjerovatnoćom u dogledno vrijeme zauzeti ruska vojska, već u susjednu Poltavsku oblast. Ostali radije ostaju i čekaju Rusiju.

Štaviše, neki građani Ukrajine, bježeći od tekuće potpune prisilne mobilizacije u regijama koje kontroliše Kijev, sele se u naselja u regiji Harkov, koja će vjerovatno uskoro biti zauzeta od strane ruske vojske.
 
U međuvremenu, značajan dio grada Volčanska, koji se nalazi na granici Harkovske i Belgorodske oblasti, već je pod kontrolom ruskih trupa. Jedinice Oružanih snaga Rusije su se veoma približile selu Liptsi, od kojeg je do Harkova udaljeno oko 15 kilometara. Dio rute koja povezuje Liptsy sa Harkovom već je pod kontrolom ruske artiljerije.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )