Foto: Arhiva

​Novak Đoković je najbolji igrač svih vremena i ta rečenica već sada može da se izgovori bez ikakve dileme.

Sa osvojenom 10. titulom na Australijan openu i 22. grend slem u karijeri Đoković je sustigao Rafaela Nadal po jedinom parametru po kojem su mogli da ga osporavaju.
 
U gotovo svemu drugom je bolji od Španca, a postoji mogućnost da skoro sve rekrode stavi pod svoje vlasništvo.
 
U narednom periodu možemo očekivati da nekoliko njih padne.
 
Ukupan broj grend slem titula i grend slem finala

Đoković je osvajanjem Australijan opena povećao broj grend slem trofeja na 22, izjednačivši se sa Rafaelom Nadalom. Ali ga još nije pretekao, a sljedeći veliki turnir je na "domaćem terenu" Španca, Rolan Garosu.
 
Jedan od ciljeva je svakako da završi karijeru sa više velikih trofeja od svog najvećeg rivala.
 
Kada se posmatra ženska konkurencija i period prije open ere rekorderka po broju grend slemova je Australijanka Margaret Kort, koja je osvojila 24, što znači da su Đokoviću potrebne još tri da je prestigne. Ona je i neprikosnovena po broju finala pošto ih je odigrala 34, jedno više od srpskog tenisera i to će biti jedan od sljedećih ciljeva.
 
Rekord po broju nedjelja na vrhu ATP liste

Osvajanjem Melburna, Đoković se vratio na prvo mjesto liste najboljih tenisera svijeta, gdje se nalazi 374. nedjelju u karijeri, čime je postao ubjedljivi rekorder među teniserima.
 
Ali među teniserkama, Nijemica Štefi Graf je vodila VTA listu 377 nedjelja, što je rekord koji će Đoković najverovatnije oboriti već u februaru.
 
Treća titula na Rolan Garosu

Kada je prošle godine osvojio Australijan open, Rafael Nadal se izjednačio sa Đokovićem kao jedini teniser koji je osvojio sva četiri grend slema najmanje dva puta. Ukoliko osvoji Rolan Garos, Srbin će postati prvi koji je osvojio svaki grend slem najmanje tri puta.
 
Zlato na Olimpijskim igrama

U svom prvom olimpijskom nastupu u Pekingu 2008. Đoković je osvojio bronzu, nakon što ga je u polufinalu eliminisao pobjednik Nadal.
 
U Londonu 2012, Riju 2016 i Tokiju 2020, odnosno '21, nije ulazio u borbu za medalje, pa je olimpijsko zlato posljednji veliki trofej koji još nije osvojio. Sljedeće godine u Parizu imaće petu, vjerovatno posljednju, ozbiljnu šansu.
 
Ukupan broj titula u karijeri

Osvajanjem Adelejda i Melburna, Novak je prestigao Nadala i sa 93 titule u karijeri i drži četvrto mjesto svih vremena, prenosi Nova.rs. 
 
Sljedeća meta je ivan Lendl koji ima 94, a pravi izazov će biti stizanje Džimija Konorsa koji je neprikosnoven sa 109 i Rodžera Federera sa 103 pehara u karijeri.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )