Foto: Arhiva

Izabran je onaj drugi, Medlin Olbrajt koja je podržavala Dejtonski sporazum i mi danas živimo posljedice loših odluka Olbrajtove, rekao je predsjednik Republike Srpske


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Zapad se po pitanju nezavisnosti tzv. Kosova udružio da podrži svoje ranije pogrešne odluke, kakva je bila ona o priznanju "Kosova", kao što je svojevremeno donosio pogrešne odluke u vezi sa riješavanjem situacije u Bosni i Hercegovini, čije se posljedice i danas osjećaju, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obraćajući se novinarima u Predsjedništvu Srbije.
 
"Kada čitamo šta se dešavalo kada su se donosile odluke, u Stejt depratmentu je bilo dva predloga: jedan koji je zastupala Medlin Olbrajt, onaj sa Dejtonskim sporazumom, i drugi Sendija Bergera koji se zalagao da se sami narodi opredijele gdje žele da žive. Mi sada živimo pogrešne odluke Olbrajtove. BiH nikada nije bila u gorem stanju, nikad više nije bila razjedinjena", napomenuo je Dodik.
 
On je posle sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je prisustvovala i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, naveo da Republika Srpska želi da pruži šansu BiH i da je vrati u ustavno-pravni poredak.
 
"Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma stoji iza njega i ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH", podvukao je Dodik.
 
Predsjednik Srbije, kako je dodao, treba da zna da je RS ugrožena u pogledu njenih ustavnih prava, oduzeto joj je više od 83 nadležnosti.
 
"BiH je naša velika mora, ako se BiH ne uspje nastaviti na dejtonske pozicije i ustav, ne vidimo razloga da možemo da dajemo doprinos antiustavnom putu BiH", ocijenio je Dodik.
 
Istakao je i da Srpska nikada neće podržati NATO put Bosne i Hercegovine koji neki priželjkuju, ali da pruža podršku putu u Evropsku uniju.
 
"Međunarodni faktor je podijelio srpski narod, napravio je više problema, nas je ostavio u Bosni i Hercegovini, a sada žele da dezintegrišu teritoriju Srbije", rekao je Dodik i istakao da sada postoje dodatni međunarodni pritisci na Srbiju i RS.
 
Dogovoreni projekti između Srbije i RS imaju visok prioritet, a vrlo brzo biće formirana zajednička Radna grupa za izgradnju memorijalnog centra u Gornjoj Gradini, s obzirom na važnost izgradnje ovog memorijalnog centra.
 
Dodik je naveo da su Cvijanovićeva i on predsednika Vučića upoznali sa kompletnom situacijom u BiH, kao i da političko Sarajevo blokira mnoge infrastrukturne projekte kao što je izgradnja elektrane Buk-Bijela, aerodrom Trebinje, gasovod prema Banjaluci.
 
Predsjednik Republike Srpske podržao je srpski narod na Kosovu i Metohiji više puta tokom svog obraćanja i ukazao na težak položaj kosmetskih Srba, ali i teške uslove u pregovorima koji su nametani Srbiji.
 
"Gotovo je nemoguće da niko do sada Srbima nije ponudio riješenje za koje bismo mogli da kažemo: da, o ovome bi trebalo da razmislimo", istakao je Dodik.
 
Sarajevo bi odavno priznalo samoproglašeno Kosovo, ocijenio je Dodik, i upitao zašto bi onda Srbija priznavala teritorijalni integritet BiH.
 
Odgovarajući na pitanje novinara o primjeni Berlinskog sporazuma, predsjednik RS je rekao da će Sarajevo morati da donese odluku o kretanju građana između BiH i Kosova i Metohije sa ličnim kartama i podsjetio da je Srpska podržavala priključenje BiH inicijativi "Otvoreni Balkan" u okviru koje bi i to pitanje bilo riješeno, ali u Sarajevu to nisu prihvatili.
 
"Za nas je to vreme odluka koje dolaze, konsultovaćemo se sa Srbijom i tako ćemo odlučivati", rekao je Dodik.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )