Foto: glassrpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da poitička partija koju on predstavlja zagovara evropski put BiH, ali bez bilo kakavog uplitanja Kristijana Šmita.

"Evropski put podrazumijeva da ništa nema da nameće ovaj lažni visoki predstavnik koji se ovdje šepuri po BiH", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.
 
Dodik je poručio da, ukoliko Šmit išta učini, dogovori sa sastanaka ne važe i u tom slučaju nema evropskog puta za BiH.
 
"Ako mogu da idu s njegovim odlukama ili samo svojim, onda neka idu. Mi u tome nećemo učestvovati, šta god to bilo", poručio je Dodik.
 
On je rekao da je ubijeđen da se može doći do usaglašenog teksta zakona o sukobu interesa na nivou institucija BiH.
 
Riješiti pitanje izbora sudija
Dodik je rekao da treba donijeti zakon da se sudije u Ustavnom sudu BiH biraju tako što bi se potvrdila ustavna odredba da Republika Srpska bira dva, Federacija BiH četiri, a tri Parlamentara skupština BiH, te da će to biti i prijedlog.
 
"Kada smo pričali prošli put, rečeno je da svako može da ima svoj prijedlog. Možda ćemo mi redložiti nekog Rusa, a možda će bošnjačka strana predložiti Amerikanca i ako Parlamentarna skupština donese odluku da to tako ide, to će tako i biti", rekao je Dodik.
 
On je rekao da se zalaže da sve bude u službi građana, pa tako i ovaj zakon.
 
"Mi smo taj zakon već predložili i dostavili našim partnerima. Da se onako, kako se biraju i članovi Centralne izborne komisije, sprovede procedura i za ovu trojicu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH.
 
On je pojasnio da to podrazumijeva da se formira ad hok parlamentarna komisija koja će sprovesti proceduru za utvrđivanje prijedloga koji će doći na Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
 
"Mislim da je to nešto na šta mi iz Republike Srpske dugo godina nismo bili spremni, ali mislim da sada možemo. Ako ne bude saglasnosti, mislim da ćemo imati problema", poručio je Dodik.
 
On nije htio da komentariše prijetnje koje se mogu čuti posljednjih dana, rekavši da postoje organi i na entitetskim i na zajedničkom nivou koji treba da se bave tim pitanjima.
 
Velika pobjeda kada prestanu miješanja
Dodik je dodao da će velika pobjeda za sve u BiH, i predstavnike Srba i Hrvata i Bošnjaka, biti kada se otklone od onih koji se miješaju u unutrašnje stvari.
 
"Nismo mi opterećeni kao što je /američki ambasador u BiH Majkl/ Marfi, koji pokušava sve da 'razvali'", rekao je Dodik.
 
On je istakao da je da izvršni direktor za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst rekla da se slaže sa svim onim što usaglase lideri, a onda Marfi u intervjuu kaže "to ne dolazi u obzir".
 
Dodik je nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine vlast na nivou BiH rekao na konferenciji za novinare da su imali kvalitetan razgovor koji može dati rezultate.
 
"Ovdje sam isključivo da se pokaže da mi možemo da uradimo ono što Evropa misli da treba i mi ćemo to uraditi. Na Evropi je da pokaže svoje lice i kaže tačan datum, a mi ćemo nastaviti da se pripremamo za to", poručio je Dodik.
 
On je naglasio da onda ima smisla i to što će ići u Rusiju i u Bjelorusiju, a kasnije i u Antaliju, gdje se početkom marta održava ekonomski forum na koji je pozvan, kao i predstavnici iz FBiH i Predsjedništvo BiH.
 
"Učestvovaću da vidim kako ovi veliki misle da riješe ovaj nered u svijetu", rekao je on.
 
Dodik je podsjetio da će Savjet EU, koji će odlučivati o statusu BiH, zasijedati 21. marta.
 
"Ima sasvim dovoljno vremena, ali je potrebno da idemo ranije i početkom marta ostavimo kredibilnim institucijama u Briselu dogovor, kako bi oni mogli obezbijediti prije Savjeta 21. marta atmosferu i ono što je potrebno", istakao je Dodik.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )