Foto: Srpskainfo

Premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim predstavlja isključivo podršku spoljnoj politici Donalda Trampa, koji smatra da će Jevreji odlučiti izbore u SAD, jer Republika Srpska i Palestina nemaju apsolutno nikakve veze, smatraju analitičari.

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, uputio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj bi se isključivo raspravljalo o inicijativi za premještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Dodik je objasnio da je to interes SAD, a da je BiH stalo do američke podrške. Isto će da uradi i Srbija, što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, i potpisao u Bijeloj kući.

Dok političari u BiH nazivaju apsurdnim Dodikovu podršku SAD, s obzirom da je na crnoj listi, mnogi smatraju da je pravo pitanje kakave veze Palestina i Izrael imaju sa Republikom Srpskom.

– Ovdje se ne radi o odnosima Palestine i Republike Srpske, jer oni nemaju nikakvu saradnju. Ne radi se ni o dogovorima Republike Srpske i Srbije, već se radi o podršci Trampovoj spoljnoj politici pred izbore. Dakle, radi se o srpskom nacionalnom interesu da Tramp pobijedi i taj interes su prepoznali Beograd i Banjaluka – objasnio je profesor političkih nauka Srđan Perišić.

Objašnjava da je Dodik “dobro odigrao”, jer je jasno dao do znanja daje pobjeda Trampa dobrodošla i da, u skladu s tim, donekle podržava njegovu spoljnu politiku.

– Republika Srpska nema nikakve kontakte s Palestinom. Srpska nije protiv palestinske države, niti ima ikakve interese da stane na stranu Palestine – objašnjava Perišić, dodavši da smatra da se vanredna sjednica Predsjedništva BiH o ovom pitanju neće ni održati, jer druga dva člana ne žele da učestvuju.


Pošto je jasno da je cilj Dodika i Vučića podrška Trampu, postavlja se pitanje šta Tramp ima od premještanja ambasada i potpisivanja u Bijeloj kući. Stručnjaci kažu da je u pitanju njegova kampanja i iskorištavanje trenutne situacije u Izraelu upravo u te svrhe.

– Nama je ta šesnaesta tačka predstavljena kao nebitna. Međutim, Trampu znači jako mnogo. Naime, ove godine u novembru su izbori za predsjednika SAD i Tramp gleda kako da obnovi mandat. Izborni sistem u SAD je specifičan i borba je za svaku državu. Sve države se dijele na one koje tradicionalno glasaju za demokrate, one koje tradicionalno glasaju za republikance i one koje su trenutno neopredijeljene, jer je odnos snaga u svega nekoliko procenata – analizira politikolog Stefan Ličina.

Postavlja se pitanje otkud Vučić i Dodik u Trampovoj kampanji i kakve to veze ima s normalizacijom odnosa između Srbije i južne srpske pokrajine.

– Iz ugla izbora to je ključna stvar. Istraživanja javnog mnjenja u SAD pokazuju da je u trenutnim “neoprijedeljenim državama” veliki broj jevrejskih zajednica. Trampov izborni tim smatra da će Jevreji odlučiti ove izbore i zato je krenuo sa “proIzrael” akcijama – objasnio je Ličina.

Podsjeća da je prvo prije nekoliko dana Tramp dogovorio istorijski dogovor između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

– Pa će i oni kroz desetak dana isto ovako (kao Vučić i Hoti) sjediti za ovim “kuhinjskim stolićima” i potpisati neki sporazum o međusobnom uvažavanju. Trampov marketing tim će tad poslati poruku: “Velika muslimanska država uvažava Izrael” – objašnjava on.

Ličina objašanjava da oni spinuju priču kod američkih Jevreja u neopredeljinim državama i pokušavaju pokazati da se Trampova politika zalaže za Izrael, jer konačno „nakon 70 godina trvenja muslimanske države priznaju Izrael, a ako žele da se to nastavi moraju glasati za njega da to u narednom mandatu završi“. 

– Zato su tako lako odustali od tačke 10, jer je Trampu ključan ovaj dio ugovora i poruka koju će poslati američkim Jevrejima, koji pojma nemaju gdje je Srbija, a kamoli Кosovo. Zato njegov tvit glasi ovako: “Кosovo koje je većinom muslimanska zemlja je normalizovalo odnose sa Izraelom…” To je Trampu u ovom trenutku najvažnije. A normalizacija odnosa između Srbije i Кosova je samo materijal za jedan tvit, koji će američki mediji prenijeti do američkih Jevreja – rekao je Ličina komentarišući nedavno objavljen tvit predsjednika SAD.

Dok je svima već jasno da iza svega nalazi interes, palestinske vlasti saopštile su da će prekinuti odnose sa svim državama koje budu otvarale ambasade u Jerusalimu ili ih premještali iz Tel Aviva u Jerusalim. U arapskom svijetu smatraju da je Izrael okupirao Jerusalim i premještanje stranih ambasada doživljavaju kao udar na palestinsku suverenost.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )