Foto: Arhiva

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem danas u Briselu pokušano reafirmisati osnovna pitanja u vezi sa mogućim dobijanjem kandidatskog statusa BiH

On je ukazao da o tome kakve su šanse za evropski put BiH govori antiustavno ponašanje lidera SDA Bakira Izetbegovića.
 
Dodik je rekao da je sastanak sa Varheljijem protekao veoma korektno i da je istaknuto da su uslovi Izborni zakon BiH, pitanje koje reguliše odnose u Domu naroda FBiH, kao i nekoliko zakona o kojima se stalno priča, kao što su zakoni o sukobu interesa, javnim nabavkama i ostali.
 
On je ukazao da koliko je BiH uvenula i nestala govori samo jedna činjenica - da lider SDA navodno nije htio zajednički sastanak u Briselu sa njim i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem jer ne želi da se vidi sa predstavnicima konstitutivnih naroda.
 
"Naravno da ja nikakvu želju nemam da se vidim sa Bakirom, ali ovdje je riječ o jednoj političkoj stvari - da je SDA ranije govorila kako se zalaže za to da BiH nema konstitutivnih naroda i entiteta, što je protivustavna pozicija. On se tako antiustavno ponaša i ovdje", rekao je Dodik.
 
To govori, dodao je on, kakve su šanse za BiH na bilo kom putu, pa i na evropskom.
 
Dodik je istakao da je komesar Varhelji veoma zainteresovan da pomogne i želi da razumije situaciju.
 
"On je čovjek koji će to pratiti, pokušati da sarađuje sa nama kako bi se eventualno mogla uraditi neka od tih pitanja i krenuti dalje", rekao je Dodik.
 
Dodik se danas u Briselu sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Balkan Miroslavom Lajčakom.
 
Dodik je istakao da su na oba sastanka bila međusobna upoznavanja sa pogledima na situaciju u BiH, na Balkanu i na aktuelnu globalnu situaciju.
 
Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji razgovarao je danas na odvojenim sastancima sa političkim liderima vladajuće koalicije u BiH predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )