Foto: Arhiva

Predsjednik Republike Srpske objavio je danas na društvenoj mreži "X" izjavu akademika Muhameda Filipovića koji je rekao da se građanski rat u BiH mogao izbjeći, ali da je SDA odbila sporazum koji je bio postignut sa srpskom stranom.

"Čisto da se zna kome je bilo do rata", napisao je Dodik uz objavu Filipovićeve izjave za Televiziju N1 u kojoj je prepričao događaje iz devedesetih, kada je otišao da pregovara sa Slobodanom Miloševićem o izbjegavanju rata u BiH, prenosi Srna.
 
Filipović je rekao da je tada dogovoren teritorijalni integritet BiH, da BiH ni na kakav način neće biti uvučena u bilo kakav rat, te da Srbija otvori mogućnost uspostavljanja mira sa Hrvatskom, ali da je tada neko iz SDA telefonirao i odbio dogovor sa Srbima.
 
Da nije bilo tog poziva, rekao je Filipović, rat je mogao biti izbjegnut.
 
On je naglasio da je dogovor propao zato što je neko iz SDA telefonirao uveče kada je Adil Zulfikarpašić razgovarao sa Nikolom Koljevićem o dogovoru na koji je pristao i Alija Izetbegović.
 
"Izetbegoviće je sa mnom i sa Adilom taj ugovor akceptirao i čak rekao da je ugovor odličan, neka ga samo rediguju dva profesora misleći na mene i Koljevića", naveo je Filipović.
 
Prema njegovim riječima, kada je započeo razgovor između Zulfikarpašića i Koljevića ušla je osoba sa telegramom iz centrale SDA u kojem je pisalo da SDA ne prihvata ne samo taj sporazum, nego nikakav sporazum sa Srbima.
 
"Alija Izetbegović meni nikada nije htio reći ko je to uradio. Najmanje 10 puta kasnije sam ga pitao `Molim te, Alija, reci mi kako je moguće bilo to, pa mogli smo proći bez rata`", istakao je Filipović.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )