Foto: srpskainfo.com

Prva mještanka Neuma, kod koje je potvrđen korona virus, žena je sa sela, koja nije bila u kontaktu sa turistima, tako da nema opasnosti od širenja zaraze, tvrdi za Srpskainfo gradonačelnik Neuma Živko Matuško.

– Zaista, nema nikakvog razloga za brigu. Pozivam Banjalučane i druge turiste iz regiona da dođu u Neum: lijepo ćemo ih dočekati i ugostiti, a korone ne treba da se boje, sve je pod kontrolom – rekao je Matuško.

On je objasnio da je kovid pozitivna Neumljanka domaćica podesetih godina, koja živi u jednom selu u zaleđu Neuma, na putu prema Svitavi.

– Ona je imala neke blage simptome, slično kao kad se čovjek malo prehladi, pa je zbog toga već danima u kućnoj izloaciji. Naravno, ostaće u izolaciji dok ne ozdravi. Danas ili sutra biće ponovo testirana, pa ćemo vidjeti kakvi će biti nalazi – kaže Matuško za Srpskainfo.

Gradonačelnik Neuma dodaje da su juče stoigli rezulatati za još 17 testiranih stanovnika neumske opštine i da su svi, osim pomenute žene, negativni.

– I ranije su u nekoliko navrata testirani mještani Neuma i okoline i svi dosadašnji rezulati su negativni, osim ovog, jednog slučaja. Ipak je u pitanju samo jedan slučaj i zaista nema razloga za zabrinutost, a kamoli za strah ili paniku – poručio je Matuško.

Inače, Neum, koga su turisti nazvali “jedina slobodna teritorija na Jadrnu”, pun je gostiju.

Na 24 kilometra jedine morske obale u BiH, trenutno boravi, prema zvaničnim podacima, najmanje 12.000 turista, mahom iz BiH i Srbije, a među gostima ima puno Banjalučana, Beograđana i Novosađana.

Nezvanično, mještani dobro upućeni u turističke prilike tvrde da je broj gostiju mnogo veći i da u Neumu ljetuje od 15.000 do čak 20.000 ljudi, ali da nisu svi prijavljeni.

Mnogi tuisti iz regiona odlučili su da ljetuju u BiH, jer su za građane Srbije i BiH granice Hrvatske zatvorene, dok u Crnoj Gori građani Srbije ne mogu da ljetuju, a turisti iz BiH mogu preći crnogorsku granicu jedino uz hotelsku rezervaciju i negativan test na koronu. Granice BiH su otvorene, bez ograničenja.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )