Foto: Telegram

Kijevske vlasti insistiraju da saveznici isporuče još naoružanja jer neće "nespremni" da izlaze pred ruske borbene linije


Oni koji su Ukrajinu gurnuli u rat, moraće da pošalju još oružja kako bi dočekali da vide da kijevske trupe kreću u dugonajavljivanu kontraofanzivu.
 
Nedjeljama su, piše "Forin polisi", najviši ukrajinski zvaničnici, od predsjednika Vladimira Zelenskog pa naniže telegrafisali da veliki vojni napad neće započeti bez dodatnog naoružavanja iz Sjedinjenih Država i Zapada. 
 
Zelenski je, na Telegramu krajem marta objavio da Ukrajina ne može krenuti u kontraofanzivu sve dok zapadne nacije ne pošalju još artiljerije, tenkova i visoko pokretne raketne artiljerije.
 
"Čekamo da municija stigne od naših partnera. Kontraofanziva još ne može da počne i ne možemo da pošaljemo naše hrabre vojnike na liniju fronta bez tenkova, artiljerije i raketa dugog dometa", rekao je Zelenski i u intervjuu za japanski list "Jomiuri Šimbun".

Dakle, pozivi za nove isporuke naoružanja su sve glasniji, pa je tako sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i opremu Aleksij Danilov istakao za "Asošiejted pres" da je Kijev frustriran zbog nekih saveznika koji "obećavaju jedno, a rade sasvim drugo". 
 
Istina je, kaže, da saveznici pokušavaju da osposobe ukrajinsku vojsku kako bi se borili pred ruskim linijama, ali "niko neće početi nespreman".
 
S proljećem su u Ukrajinu stigli njemački tenkovi "leopard" i obećanje da će ubrzo biti poslati i američki "abramsi", ali Kijev ipak brine da je to premalo i prekasno.
 
Jer, kako piše "Forin polisi", isporuke "abramsa" su mjesecima daleko, a "leopardi" koji stižu iz osam različitih zemalja koriste različitu municiju, što opet otežava Ukrajincima jer ne mogu da je kupe na veliko.
 
"Dok konjica ne stigne, Ukrajina ostaje leopard na papiru", zaključuje medij.
 
I ukrajinska poslanica Saša Ustinova požalila se da je američka vojska isporučila mnogo manje od onoga što je najviši ukrajinski general Valerij Zalužni tražio od Pentagona. 
 
Kijev se, kako ona kaže,  nada da će ofanzivu  pokrenuti u aprilu, ali dodaje da je nedostatak oružja pomjerio datum njenog početka na neodređeno vrijeme.

"Mi, kao vojska, želimo da sada imamo svo oružje, ali naravno da je to nemoguće u trenutnoj situaciji. Naravno da su nam potrebni avioni, ali nije pitanje narednih mjeseci, da budem iskren", rekao je jedan ukrajinski vojni zvaničnik, željeći da ostane anoniman. 
 
"Politiko" je , međutim, saznao da će u četvrtak na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Njemačkoj, Sjedinjene Države objaviti planove da Ukrajini pošalju 325 miliona dolara vrijednu isporuku municije i protivoklopnog oružja.
 
"Krajnje je vrijeme da ova administracija, zajedno sa našim saveznicima, obezbjedi Ukrajini oružje koje joj je potrebno za pobjedu. Moramo učiniti više od toga da Ukrajini samo damo dovoljno za opstanak", rekao je predsednik komiteta Predstavničkog doma za spoljne poslove Majkl Mekol. 
 
Ukrajina, međutim, kako ocjenjuje "Forin polisi", vodi rat koji se mjeri danima i nedjeljama, a ne mjesecima i godinama. 
 
"Cilj joj je da otme što više teritorije od ruskih okupatora u Donbasu i južnoj Ukrajini. Poslije jesenjeg pritiska, ukrajinske snage su otjerale ruske trupe preko rijeke Dnjepar i ponovo zauzele Herson, sjeverno od poluostrva Krim. To je velika meta. U daljoj prolećnoj ofanzivi Ukrajina bi mogla da pokuša da se probije na jug ili da pokuša da se gurne na istok u ruske okupirane oblasti pokrajine Zaporožje, prije nego što presječe linije snabdevanja na Krimu, izbegavajući rizični amfibijski napad", navodi ovaj medij.
 
Kako se čekanje odužilo, ukrajinski zvaničnici su postali zabrinuti da su Rusi svoju taktiku prilagodili dovoljno da "naprave razliku".
 
Opremljeni raketama većeg dometa, ruski brodovi ispaljuju preciznu municiju na urbana područja čak sa Kaspijskog mora, rekla je ukrajinska poslanica Ustinova. A Su-35 većeg dometa, ruski lovac četvrte generacije, takođe može da puca iz ruskog vazdušnog prostora.
 
"Svakog dana koji prođe, mi se trudimo, a Rusi samo pojačavaju", rekao je bivši zamjenik pomoćnika sekretara za odbranu za NATO i Evropu Džim Taunsend. 
 
Drugi su uvjereni da je ofanziva vrijedna čekanja.
 
"Mislim da što duže Ukrajina čeka, veće su ukupne šanse za uspjeh", rekao je, ekspert za rusku vojsku iz istraživačkog centra CNA sa sjedištem u Virdžiniji Majkl Kofman.

Ruska vojska je, ipak, počela da "zatvara vrata" za nadolazeću kontraofanzivu. 
 
U gradu Berdjansku, na sjevernoj obali Azovskog mora, ruske trupe su počele da aerodrom utvrđuju rovovima i piramidalnim protivtenkovskim preprekama poznatim kao "zmajevi zubi". 
 
Kopaju i odbrambena utvrđenja na Krimu, između ostalog i u luci Sevastopolj i vazdušnoj bazi Belbek.
 
"Mislimo da se intenzitet njihove ofanzivne operacije smanjuje. Ovo je odličan prozor za našu kontraofanzivu", nada se, ipak, ukrajinski poslanik Jehor Černjev koji je na čelu nacionalne delegacije u parlamentarnoj vlasti NATO-a.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )