Foto: null

SREBRENICA - Za nepuna tri mjeseca pred lokalne izbore koji su održani 15. novembra mjesto prebivališta u Srebrenici prijavilo je 940 novih stanovnika ove opštine, a od 15. do 30. novembra mjesto prebivališta odjavile su 202 osobe bošnjačke nacionalnosti.

To praktično potvrđuje da su njihove prijave bile fiktivne i da su podnošene samo radi učešća na izborima, ali dodatni problem je što će tim osobama, uprkos tome što su odjavili mjesto prebivališta u Srebrenici, biti omogućeno da glasaju i na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici zakazanim za 21. februar. Njihova imena se nalaze na biračkom spisku, jer su prebivalište u Srebrenici prijavili prije zaključenja izvoda iz Centralnog biračkog spiska, a taj izvod će se koristiti i na ponovljenim izborima.

Aktuelni načelnik Srebrenici i ponovni zajednički kandidat za tu funkciju svih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj Mladen Grujičić kaže da podatak o 202 Bošnjaka koja su odjavila prebivalište nakon izbora 15. novembra predstavlja direktan dokaz izbornih manipulacija.

- Ti ljudi su odjavom praktično potvrdili da su se prijavili samo da bi učestvovali na izborima. Nažalost, CIK je pokazao da ima dvostruke aršine, jer Srbima koji su izvadili lične karte poslije 1. oktobra kada je zaključen birački spisak, nije omogućeno da glasaju. Ako se CIK bude vodio dosadašnjom pristrasnošću, najvjerovatnije će tim ljudima koji su odjavili prebivalište poslije 15. novembra, a riječ je uglavnom o Bošnjacima, biti dozvoljeno da glasaju - kaže Grujičić.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović koji kaže da su sve odluke aktuelnog saziva CIK-a išle na štetu Srba u Srebrenici.

- Ukoliko tim ljudima koji su odjavili prebivalište u Srebrenici i time pokazali da su se prijavljivali fiktivno, bude omogućeno da glasaju bez validnog ličnog dokumenta, odnosno lične karte izvađene u Srebrenici, CIK će potvrditi svoj antisrpski karakter - kaže Cvjetinović.

On ističe da je većina tih fiktivnih birača lične karte u policijskoj stanici u Srebrenici podizala u posljednjoj sedmici pred izbore, a mjesto prebivališta odjavljivala već u prvoj sedmici poslije izbora.

- Ja radim u školi koja se nalazi pored policijske stanice i sve sam to vidio. Kada je riječ o ponovljenim izborima, ne treba očekivati da ovaj sastav CIK-a donese odluku u korist Srba, a morao bi da da uputstvo Opštinskoj izbornoj komisiji da pravo glasa imaju isključivo birači sa važećom ličnom kartom izvađenom u Srebrenici - kaže Cvjetinović.

Prema njegovim riječima, ako tim ljudima bude dozvoljeno da glasaju, to će biti još jedan znak da je CIK politička organizacija i skup loših pravnika koji rade na štetu srpskog naroda u Srebrenici.

Na konkretno pitanje da li će osobama koje su poslije 15. novembra odjavili mjesto prebivališta u Srebrenici biti omogućeno da glasaju za ponovljenim izborima u toj lokalnoj zajednici, portparol CIK-a BiH Maksida Pirić odgovorila je da se u skladu sa članom 14.1 Izbornog zakona BiH ponovni izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

- Ponovni izbori provode se na dan koji odredi CIK BiH, najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke o poništenju izbora - navela je odgovoru Pirićeva.

Vozačke dozvole

Prema zakonu, svako ko promijeni mjesto prebivališta dužan je u roku od 15 dana od preuzimanja lične karte u toj lokalnoj zajednici izvaditi novu vozačku dozvolu za što je potrebno izdvojiti 60 maraka.

- Ukoliko to ne uradi u roku od 15 dana, vozačka dozvola se smatra nevažećom. To je i jedan od razloga zašto je više od 200 Bošnjaka odmah poslije izbora odjavilo mjesto prebivališta u Srebrenici - objašnjava naš izvor iz MUP-a RS.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )