Foto: Nezavisne / Tanjug/AP

Španski teniser Rafael Nadal savladao je Srbina Novaka Đokovića u finalu Rolan Garosa i osvojio trinaestu rekordnu titulu na ovom grend slemu.

Nadal je ubjedljivo bio bolji i pobijedio je Đokovića rezulatom 3:0 u setovima (6:0, 6:2, 7:5).

Nadalu je ovo 20 gren slem titula, čime se izjednačio sa Švajcarcem Rodžerom Federerom. Đoković je ostao na 17 osvojenih grend slem titula.

Nadal je tako četvrti put došao do titule bez izgubljenog seta, a ovo mu je ujedno bila i 100. pobjeda na Rolan Garosu u karijeri, gdje ima samo dva poraza.

"Veoma teška godina i pobijediti ovdje mi znači sve. Ovdje sam proveo većinu velikih trenutaka u karijeri. U ovom trenutku ne razmišljam o tome da sam se izjednačio sa Federerom, već da sam osvojio Rolan Garos. Igrati ovdje je prava inspiracija", kazao je Nadal.

Rafa je tako zabilježio 27. trijumf u 56. meču protiv Đokovića, koji je ostao na 17 grend slem titula. Srpski teniser je igrao peti put u finalu i doživio četvrti poraz u borbi za titulu.

Današnje finale, koje je za Đokovića bilo 28. u karijeri, trajalo je dva časa i 41 minut i bilo je za zaborav. Koliko god je Nadal bio sjajan u skoro svim aspektima igre, toliko je Nole bio katastrofalan odigravši jedan od najlošijih mečeva u karijeri. Španac je, uz samo dvije neiznuđene greške, ubjedljivo došao do prvog seta, ostavivši velikog rivala bez ijednog gema. Drugi put u karijeri Rafa je dobio set 6:0 protiv Novaka  prethodno je to uspio prošle godine u finalu Rima.

Đoković se na semafor upisao tek poslije 55 minuta igre i to pošto je spasao tri brejk lopte u prvom gemu drugog seta. U nastavku je ponovo najbolji teniser svijeta griješio više od svog protivnika, pa je kralj šljake uz dva brejka došao do drugog seta.

U trećem se vodila ujednačenija igra. Probudio se Novak, konačno pokazao i emocije na terenu, pošto je u šestom gemu uspio da vrati brejk. Branio se Đoković u nastavku, ali je u 11. gemu pokleknuo i duplom servis greškom pomogao Nadalu da dođe do važnog brejka. Bez problema je potom Španac odservirao za dobijeni set i maksimalnu pobjedu.

Novinarka "L'Ekipa" Kerol Bušar možda je i najbolje oslikala današnja dešavanja na terenu "Filip Šatrije".

"Novak je izabrao najgori dan za odigravanje jednog od najgorih mečeva u karijeri. Njegovi Rolan Garos demoni zaista znaju kako da se pojave. Ništa baš ne ide: udarci, noge... Ima noćnu moru", napisala je Bušarova.

Naredni grend slem je Australijen open, gdje Đoković brani titulu. Ako je za utjehu, Nole će uprkos ovom porazu ostati na prvom mjestu ATP rangliste sa 11.740 bodova, dok je na drugom mjestu Nadal sa 9.850.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )