Foto: pixabay

O prevenciji bolesti i pravilnom radu imuniteta, čovjek bi trebao voditi računa na svakodnevnoj bazi – vodeći zdravi način života.

Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna ishrana, dovoljan unos tečnosti, fizička aktivnost, san, opuštanje i meditacija…sve nam to pomaže da svoj organizam dovedemo u balans i pomognemo mu da se bori protiv infekcija, hroničnih bolesti itd. Dakle, smjernice o ishrani za borbu protiv infekcija i adekvatno funkcionisanje imuniteta ne razlikuju se značajno od onih za uopšteno pravilnu ishranu.
 
Evo šta savjetuje dr. Ritu Saluja-Sharma, porodični doktor u Marylandu, šta biste odmah trebali prestati raditi ako želite biti zdravi i ovog proljeća.
 
Preskačete san

San je iznimno važan i kada je u pitanju imunitet, ipak puno je onih koji danas pate od nesanice. Čini se da 1 od 3 osobe spava manje od 7 sati tokom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može uticati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip 2.
 
Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka, a za početak pratite savjete stručnjaka: ne jedite prije spavanja, ugasite sva svjetla i aparate 30-ak minuta prije odlaska u krevet i dobro prozračite sobu.
 
Ne jedete dovoljno nutrijenata

Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcioniranje tijela, a ako oni nisu dio vaše ishrane, tijelo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće, što će organizmu dati dovoljno vitamina, minerala i fitonutrijenata te antioksidanata.
 
Ovakva ishrana će značiti i dovoljan unos vlakana, koji nude pregršt zdravstvenih dobrobiti, a podržavaju i mikrofloru u crijevima koja je usko povezana s imunitetom.
 
Više sjedite nego što se krećete

Što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će sjedilački način života doprinijeti čestim upalama, nakupljanju kilograma i razvoju hroničnih bolesti, a isto tako će otežati tijelu da se bori protiv infekcija.
 
Suprotno tome, redovna fizička aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju a vjeruje se da će i ojačati imunološki sistem. Idealno bi bilo vježbati barem 5 dana u sedmici, 30 do 60 minuta. Ako ne volite ići u teretanu, uvijek možete šetati, a kako je pred nama lijepo vrijeme, nemate izgovora zašto biste tu naviku preskakali.
 
Pijete previše alkohola

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može uticati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu grupu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno uticati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija.
 
Prepuštate se stresu

Stres povećava nivoe kortizola u tijelu, koja kroz vrijeme može podstaći upalne procese, a oni će iscrpiti naš imunološki sistem. Stres može usporiti rad stanica koje se bore protiv virusa, a time ćemo biti i podložniji virusnim infekcijama. Odaberite neku rutinu koja će vas umiriti, poput meditacije ili joge… Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, to će vam pomoći i da ojačate svoj imunološki sistem, piše Ordinacija.hr.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )