Foto: freshpress.info

Mislite da kupovni slatkiši ne mogu imati podjednako ukusne domaće verzije? Savjetujemo vam da probate recept za omiljeni slatkiš mnogih mališana i uvjerite se da ukus može parirati kupovnim krem bananicama.

Sastojci:

- 600 gr šećera

- 30 gr (3 kesice) želatina

- 300 ml vode

- 1-2 ekstrata od banane

Preliv:

- 200 gr čokolade

- 6 kašika ulja

Priprema:

600 gr šećera skuvati sa 200 ml vode dok se ne rastopi šećer, nekih četiri do  pet minuta.

Potom u 100ml vode istresti tri kesice želatina.  

Ukuvani sirup presuti u plastičnu posudu i dodati natopljeni želatin.

Dobijenu smjesu mutiti najmanje 15 minuta, dok ne postane gusta. U to dodati ekstrat od banane i jos malo promutiti. Mogu se dodati i dva ekstrata ukoliko želite jači ukus banane.

Ovu smjesu razliti u uljem podmazan pleh ili u uljem podmazane silikonske kalupe za bananice. Čokoladu istopiti na pari ili u mikrotalasnoj sa 6 kašika ulja.

Kada se ohladi rezati na kocke i svaku kocku ili bananicu preliti topljenom čokoladom. Kolač se može preliti i prije rezanja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )