Sve više namirnica se može napraviti i kod kuće, pa domaćice često umjesto kupovnih stvari prave svoje specijalitete. Neke od njih su i mliječni proizvodi poput jogurta.
Kada ga budete napravili, oduševićete se ukusom jer je drugačiji nego onaj kupovni.
Sastojci:
1 kocka leda
2 litra punomasnog mlijeka
50 grama kisele pavlake
3-4 kašike punomasnog jogurta
Priprema:
Istrljajte kocku leda po dnu lonca da spriječite opekotine. Dodajte mlijeko i pavlaku i kuvajte na laganoj vatri, dok se oko ivica ne stvore mehurići, na 180 do 200 stepeni. Povremeno miješajte dok se zagrijava.
Skinite lonac sa ringle i ostavite da se ohladi do 110 do 120 stepeni. Potopite lonac u ledenu vodu i pustite da se ohladi često miješajući mlijeko da se ravnomjerno ohladi.
Prebacite pola šolje mlijeka u činiju i umutite sa jogurtom dok ne postane glatko. Vratite ovu mješavinu u ohlađeni lonac i poklopite ga. Lonac umotajte u veliki peškir i stavite ga na toplo poput rerne sa upaljenim svjetlom, piše Telegraf.
Ostavite jogurt da odstoji od šest do 12 sati, dok ne postane gust. Što duže stoji, biće oštriji. Prebacite lonac u frižider i ohladite još najmanje četiri sata, nastaviće da se zgušnjava dok se hladi.