Foto: Pixabay

Nutricionisti se slažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali je svakao važan i izbor namirnica.

Naime, istraživanja pokazuju da prije nego što izađete iz kuće i započnete dan, svom tijelu treba da obezbijedite optimalno gorivo da biste bili produktivniji, pa čak i da smršate.

Da biste ostavrili nutricionističke ciljeve potreban vam je ukusan i sit doručak, bogat ugljenim hidratima koji će vas držati sitim.

Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Dok jednostavni, prosti ugljeni hidrati, poput peciva, brzo podižu nivo šećera u krvi — što kasnije dovodi do pojačane gladi — ugljeni hidrati bogati vlaknima omogućiće da se osjećate zadovoljnim, sitim i da sagorevate kalorije tokom ostatka dana.

Dženifer Stag, naturopata i autor knjige posvećene pravilnoj ishrani, preporučuje ovsene pahuljice kao najbolju namirnicu za doručak.

Jedna činija je puna zdravih proteina i vlakana, a tekstura ove namirnice vas tjera da duže žvaćete i jedete polako, zbog čega se brže osjećate sito.

Dok vaše tijelo pretvara te dobre ugljene hidrate u energiju, vaš metabolizam radi punim kapacitetom, sagorijevajući usput i kalorije.

„Ljudi koji jedu dobre ugljene hidrate poput ovsene kaše imaju više energije, smanjenu želju za šećerom, gube više kilograma i čak imaju redovnije pražnjenje crijeva“, rekla je Stag.

Prema njenoj preporuci ovsene pahuljice se najbolje slažu sa svježim voćem, orašastim plodovima ili kinojom, prenosi RTCG.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )