Foto: GRAD BANJALUKA/SCREENSHOT

Epidemiološka situacija je nepovoljna i došli smo do cifre od 6.000 građana koji su pozitivni ili u izolaciji, rekao je gradinačelnik Igor Radojičić.

Dodao je da je gradski štab danas razmatrao reorganizaciju rada Doma zdravlja, kako bi sa nepovoljnom situacijom izašo na kraj, te set mjera za pomoć privredi.

Direktor „Doma zdravlja“  Nevena Todorović je rekla da se Banjaluci 2.260 pacijenata nalaze u kućnoj izolaciji i 2.800 koji su pozitivni na virus korona.

-U toku prošle nedjelje zabilježili smo 1.067 lica koji su pozitivni na virus korna a u našim ambulantama za akutne respiratorne infekcije 1.986 pacijenata sa respiratornim tegobama i povšenom tjelsenom temparaturom- kazala je Todorović

Kazala je da je u proteklih sedam dana uzeto 1.440 brisa za testiranje na Covid 19 od čega je 805 uzeto na Malti.

-Sve naše službe su maksimalno uključene u borbu protiv virusa korona – rekla je Todorović i napomaneula da je Dom zdravlja na raspolaganju i redovnim pacijentima  u onom obimu u kome im  sadašnja situacija dozvoljava .

-Zbog pogoršanja epidemiološke situacije neophodno je povećati broj ambulanti koji će biti na raspolaganju pacijentima sa akutnim respiratornim tegobama.  U tom cilju mi smo dali prijedlog gradonačelniku koje ambulante da se u narednom pariodu pretvore u Ari ambulante. Isto smo zatražili pomoć od privatnih ambulanti  -kazala je Todorović.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da ambulante u Poliklinici će raditi u postojećem režimu . U Docu pored kovid ambulante počinje da radi još jedna i to za akutne respiratorne infekcije . To je za pacijente koji su bili kontakti pozitivnih osoba i u njemu će se naručivati pacijenti u jutarnjim terminima.

Napomenuo je da će pacijentima na raspolaganju biti dvije terenske  Ari ambulnate i to na Starčevici i Paprikovcu.

-U slučaju daljeg povećanja oboljelih razmatra se dodatnih šest objekata u kojima bi se otvarale nove Ari ambulante –naveo je on.

Dodao je da je u kovid ambulnti u Docu povećan broj timova kako bi se odgovorilo na povećan broj zaraženih građana.

Kazao je da je upućen apel i privatnim ambulantama da se uključe sistem ARI ambulanti.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )