Foto: Telegram

Ukrajinski zvaničnici tvrde da ruske snage sve više koriste tzv. dronove kamikaze u napadima na tu zemlju.


Zbog redukovanog plasmana objava cafe.ba na Facebook od 27.09.2022 za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

U noći sa petka na subotu, tvrde Ukrajinci, grad Zaporožje napala su četiri drona kamikaze.

Ukrajinske vlasti tvrde da su Rusi koristili takve dronove u napadima na Kijev, Vinicu, Odesu i niz drugih ukrajinskih gradova u proteklih nekoliko nedelja.

Ukrajinski zvaničnici traže od zapadnih zemalja da im pomognu u borbi protiv ove nove prijetnje, dodajući da sami razvijaju tehnologiju koja bi trebalo da im pomogne u borbi protiv bespilotnih letjelica kamikaza.

Šta su dronovi kamikaze?

Kamikaze dronovi ili dronovi samoubice su vrsta vazdušnog oružja. Imaju mogućnost da čekaju ili lebdi iznad područja gde se očekuje da će potencijalni ciljevi napasti, a zatim napadaju kada se mete identifikuju.
 
Takvi dronovi mogu da ponesu oko 50 kilograma eksploziva. Oni su mali i prenosivi i lako se mogu pokrenuti. Njihova glavna prednost je što ih je teško otkriti i što se mogu lansirati sa relativno velike udaljenosti od mete.
 
Naziv "kamikaze" odnosi se na činjenicu da je potrošni materijal. Dizajnirani su za udare iza neprijateljskih linija i uništavaju se u napadima, za razliku od tradicionalnih, većih i bržih vojnih dronova koji se vraćaju u bazu nakon što bace eksploziv ili municiju.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )