Foto: null

Možda vam se čini da kuhinjski pribor može da se koristi dok god služi svojoj svrsi, ali to baš nije tako…

Evo kada je vrijeme da idete u nabavku novog kuhinjskog pribora.

1. Drveni kuhinjski pribor – do 5 godina ili… 

Kada na svojim varjačama, hvataljkama za salatu ili daskama primjetite pukotine, promjenu boje ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala – vrjieme je za promene! Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije.

Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu.

2. Gumene ili silikonske špatule – do 2 godine ili… 

Kada promjene boju, dobiju pukotine i počnu da se “kidaju” – vrijeme je za promene! Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primjetite talog koji ne možete ukloniti – vrijeme je za nove špatule.

3. Posuđe s neprijanjajućom (non-stick) površinom – do 3 godine ili… 

Kada primjetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu – vrijeme je za promene! Ako želite da produžite vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte nečim papirnim prije nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu.

4. Plastične daske za sečenje – do 3 godine ili… 

Kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane – vrijeme je za promjene! Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.

5. Mali kuhinjski noževi – do 5 godina ili… 

Kada zarđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete naoštriti – vrijeme je za promjene! Ovi višenamjenski nožići su često u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako “istroše”. Oštrite ih jednom nedeljno kako biste im produžili vijek trajanja.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )