Foto: null
Možda vam se čini da kuhinjski pribor može da se koristi dok god služi svojoj svrsi, ali to baš nije tako…
Evo kada je vrijeme da idete u nabavku novog kuhinjskog pribora.
Kada na svojim varjačama, hvataljkama za salatu ili daskama primjetite pukotine, promjenu boje ili osjetite da je površina na dijelovima nepovratno omekšala – vrjieme je za promene! Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise, vlagu, ali i sve bakterije.
Zato drveni pribor perite odmah nakon korišćenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mestu.
Kada promjene boju, dobiju pukotine i počnu da se “kidaju” – vrijeme je za promene! Špatule imaju i jedan higijenski problem. Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje koristimo i ono se teško čisti. Kada primjetite talog koji ne možete ukloniti – vrijeme je za nove špatule.
Kada primjetite duboke ogrebotine, kada površina počne da se ljušti i ulazi u hranu – vrijeme je za promene! Ako želite da produžite vijek trajanja ovog posuđa, obavezno ga pokrijte nečim papirnim prije nego u njega stavite neku drugu posudu kod pospremanja.Ako ste u mogućnosti, držite ga obješenog na zid ili neku drugu površinu.
Kada tragovi noža postanu toliko duboki da više ne možete iz njih očistiti ostatke hrane – vrijeme je za promjene! Nemojte zaboraviti da vam za svaku vrstu namirnica treba posebna daska. Na onoj za ribu ili meso ne pripremajte voće ili povrće i obrnuto kako eventualnim bakterijama iz mesa i ribe ne biste kontaminirali druge namirnice.
Kada zarđaju, imaju klimavu dršku ili ih više ne možete naoštriti – vrijeme je za promjene! Ovi višenamjenski nožići su često u upotrebi, koristimo ih gotovo svakodnevno i zbog toga se lako “istroše”. Oštrite ih jednom nedeljno kako biste im produžili vijek trajanja.