Foto: x.com

Državljanka Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u Libanu, zatražila je pomoć države u evakuaciji za sebe i svoju majku. U isto vrijeme, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je objavilo kontakt telefone na koje se mogu javiti naši državljani te su još jednom upozorili da ne putujemo u Liban.

Početkom augusta, Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo je građane da ne putuju u Liban zbog pogoršane sigurnosne situacije. Sada su ponovili apel i objavili kontakt telefone za pomoć.

"Državljani Bosne i Hercegovine koji se nalaze u ovoj zemlji u slučaju potrebe mogu da se obrate Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu (Jordan). Kontakt telefoni Ambasade Bosne i Hercegovine u Amanu: + (962 6) 58 56 921; + (962 6) 58 56 924; e-mail: amb.aman@mvp.gov.ba. Ukoliko trenutno ima državljana Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Iran, a potrebne su im određene informacije ili asistencija, mogu se obratiti Ambasadi BiH u Teheranu. Kontakt telefoni Ambasade u Teheranu: + 989104835866, + 982122701520. Krizni štab Ministarstva vanjskih poslova BiH je u pripravnosti, te je za sva pitanja moguće obratiti se direktno putem broja telefona: +387 33 281 234 i e-maila: emergency@mvp.gov.ba", kazali su.

Jedna državljanka BiH zatražila je pomoć upravo od Ambasade BiH u Jordanu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa. Poziv je uputila jučer, za majku i sebe.

"Sabina Nehme i njena majka Hafa imaju važeće pasoše BiH. Ambasada radi na tome da pomogne bh. državljankama", rekao je Satko Bitanga, ministar savjetnik Ambasade BiH u Ammanu.

Dvije žene su se obratile mailom i napisale da nema letova i da su okružene bombardovanjem, te da se nalaze u Beqaau, istočnom dijelu Libana, blizu granice sa Sirijom. Ovdje su došle nakon što je počelo granatiranje Tyrea, napisala je Sabina Nehme u mailu Ambasadi.

Još pet državljana BiH je u Libanu. Oni rade za agencije Ujedinjenih naroda i nisu zatražili pomoć BiH u evakuaciji. U Libanu je i jedan bh. državljanin koji je košarkaški trener.

Ambasada je navela da su ove osobe rekla da su na sigurnom.

"Kontaktirali smo sve bh. državljane, koji su nam se do sada javili, evidentirali ih, te o svemu obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Prema informacijama kojima raspolažemo iz Libana se može trenutno izaći samo kopnenim putem preko Sirije, a što su mnogi Libanci bježeći od rata i izraelskog bombardiranja već i učinili", navedeno je iz Ambasade za Radio Slobodna Evropa.

U izraelskim napadima nije ranjen niti stradao niko od bh. državljana, informacije su kojima raspolaže Ambasada na osnovu podataka iz Počasnog konzulata BiH u Bejrutu, Ambasade Libana u Ammanu i zvaničnih institucija Libana.

"Želimo otići što je prije moguće", napisala je Nehme.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )