Foto: screenshot

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bio je jedan od govornika na panelu "Šta mir i sigurnost znače u 21. vijeku", u organizaciji Međunarodnog centra Nizami Ganjavi.

"Kada govorimo o miru i sigurnosti u 21. vijeku, dvije su ključne lekcije. Prva je potreba preventivnog djelovanja na zaštiti mira i međunarodnog prava. Govoreći o kontekstu BiH, u tom smislu smatram ohrabrujućim donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, uz podršku međunarodne zajednice, čime se suzbija ideologija koja počiva na revizionizmu i govoru mržnje, te kao takva predstavlja najveću prijetnju miru", podvukao je.
 
Druga krucijalna lekcija je, navodi Džaferović, da je savremenim društvima za mir i stabilnost potreban stalni napredak i kretanje ka nekom pozitivnom cilju. Konkretno, ako se govori u kontekstu BiH, kretanje ka Evropskoj uniji i NATO savezu predstavlja najvažniji stabilizujući okvir, te je od najveće važnosti da se ovaj integracijski proces, koji je trenutno u određenom zastoju, nastavi i finalizira.
 
"Sigurnost i mir u 21. vijeku jesu i dalje ciljevi univerzalne ljudske težnje, s time da, za razliku od nekih prošlih vremena, sada imamo jasnu mapu puta kako te ciljeve ostvariti. To je borba za demokratske principe, zahvaljujući kojima istorijski hod čovječanstva prestaje biti besmisleni niz scena nasilja i patnje, te zadobiva jednu višu civilizacijsku svrhu", zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.
 
Skup je organizovan u Njujorku na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a Džaferović se na panelu obratio video porukom.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )