Foto: Arhiva

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson sa pozicije poslanika optužio Putina da mu je prijetio raketnim udarom.

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson, sa pozicije poslanika, optužio je predsjednika Rusije Vladimira Putina da mu je prijetio raketnim udarom i to, kako je rekao, u "izvanrednom" telefonskom razgovoru uoči pokretanja vojne operacije u Ukrajini.
 
Kako Džonson tvrdi u intervjuu za Bi-Bi-Si, godinu dana nakon početka vojne operacije, Putin mu je rekao da će mu za takav navodni napad biti "potreban samo jedan minut".
 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je ove Džonsonove tvrdnje navodeći da su u pitanju laži.
 
"Ne, to što je gospodin Džonson rekao nije tačno, ustvari to je laž. I, štaviše,  svjesna laž, i pitanje je u koju svrhu je ovo izabrao takvu varijantu predstavljanja, ili je to bilo nesvjesno, a on zapravo nije razumio o čemu mu je pričao predsjednik Putin. Onda je to malo neprijatno za sagovornike našeg predsjednika", rekao je Peskov.
 
Napomenuo je da zna o čemu su razgovarali Putin i Džonson.
 
"Nije bilo pretnji raketnim udarima. Govoreći o izazovima za bezbjednost Ruske Federacije, predsjednik Putin je napomenuo da, ako Ukrajina uđe u NATO, potencijalno raspoređivanje NATO ili američkih projektila značiće da će svaka raketa stići do Moskve za nekoliko minuta", objasnio je Peskov.

Zanimljivo je da je Džonson čekao čak godinu dana da ispriča priču o ovoj navodnoj prijetnji koja bi mogla biti ozbiljna po bezbjednost zemlje kojom je upravljao.
 
Ta Džonsonova izjava dio je dokumentarca Bi-Bi-Sija koji se bavi razgovorima i kontaktima ruskog predsjednika sa svjetskim liderima.
 
Džonson je u tom dokumentarnom filmu iskoristio priliku da se prikaže kao heroj koji je navodno upozorio Putina da bi napad na Ukrajinu doveo do sankcija Zapada i da bi veći broj NATO trupa bio na ruskim granicama.
 
Džonson je sebe predstavio kao spasioca koji je Putina pokušao da odvrati od vojne akcije tako što mu je obećao da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u u "doglednoj budućnosti".
 
"U jednom trenutku mi je zapretio i rekao: 'Borise, ne želim da te povrijedim, ali projektilu bi trebao samo minut'", prisjetio se Džonson navodnog razgovora s Putinom.
 
"Na osnovu opuštenog tona koji je držao, prizvuka koji je imao, mislim da se samo igrao sa mojim pokušajima da ga natjeram da pregovara", naveo je Džonson.
 
Džonsonova izjava takođe je problematična, jer je nakon ovako opasne prijetnje po bezbjednost zemlje čekao čak devet dana da u Moskvu pošalje svog ministra odbrane.

Tek 11. februara britanski ministar odbrane Ben Volas odletio u Moskvu i sastao se sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.
 
Džonson je iskoristio priliku da u intervjuu pohvali svog prijatelja Vladimira Zelenskog i ispričao je kako mu je ponudio da napusti Ukrajinu.
 
"On ne prihvata tu ponudu, herojski je ostao gdje jeste", ispričao je Zelenski.
 
I posebno važno, Džonson više nije premijer Velike Britanije, pa je i odgovornost za njegove optužbe manja. 
 
Imajući sve u vidu, jasno je zašto je Džonson tek sada ispričao ovu navodnu priču. Ali šta je njen cilj?
 
Velika Britanija već od početka ruske vojne operacije Kijevu nudi savjete kako da se izbori sa napadima i to tako što ukrajinsku stranu uvijek ohrabruje da nastavi borbe. Zato se i ova izjava Džonsona, baš u trenutku kada Ukrajina dobija još naoružanja može vidjeti samo kao nastavak kampanje Londona da se bori protiv Rusije ali "do posljednjeg Ukrajinca".

Vanredni profesor na Katedri za evropsko pravo MGIMO Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaj Topornin ocjenio je da izjave Džonsona o Putinu nisu senzacija, jer Džonson trenutno nema veliku moć.

"Džonson je egzotičan političar, uvijek morate da pazite šta govori. Pogotovo što je prošlo skoro godinu dana, a on odjednom počinje da iznosi detalje. Zašto nije govorio ranije kada je bio premijer", upitao je Topornin.
 
Prema njegovim riječima, Džonsonove izjave ne izgledaju senzacionalno i treba ih tretirati suzdržano.
 
"Nema nikakve senzacije u ovoj izjavi. Naravno, može se reći da je on sada samo narodni poslanik, da nema veliku moć, u stvari nije odgovoran ni za šta. Ne donosi odluke, ni za šta ne odgovara, jer ima drugačiji status", primjetio je stručnjak.
 
"Ne mislim da on nešto izmišlja, vjerovatno su razgovarali, i on je zaista upozorio Putina, i ne samo on", naglasio je.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )