Foto: x.com

Učinili smo sve da spriječimo negativan utjecaj u periodu rasta kamata u Evropi, kaže Mahmuzić

Evropska centralna banka (ECB) je, treći put u ovoj godini, u četvrtak odlučila da smanji kamatne stope, jer najnoviji podaci pokazuju da su restriktivne mjere dovele do pada inflacije u eurozoni. Tri ključne kamatne stope smanjene su za 0,25 posto. Tako je kamata koju banke plaćaju za držanje sredstava kod Centralne banke sada 3,25 posto.

Odluka ECB-a je očekivana, s obzirom na to da, kako je istaknuto i u saopćenju iz ove institucije, privredna aktivnost u eurozoni pokazuje slabije rezultate od očekivanih, te se obaranjem kamata nastoji osigurati ekonomski rast. BiH je u specifičnoj poziciji, ali provjerili smo hoće li odluke ECB-a imati utjecaja na kamate u našoj zemlji.

- Učinili smo sve da spriječimo negativan utjecaj u periodu rasta kamata u Evropi, pa ne možemo biti selektivni. Naše tržište je takvo kakvo jeste i kamate koje imamo su refleksija našeg stanja. To znači da je cijena depozita koju banke plaćaju utvrđena ponudom i potražnjom koju imamo. 

Dakle, kada su se dizale kamatne stope kod ECB-a, to nije imalo utjecaja, pa ne može imati ni kada se one spuštaju - kaže za “Avaz” direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.

On dodaje da su kamatne stope u BiH na nivou iz 2019. i da su negativni efekti rasta kamata ograničeni mjerama Agencije, koje su uvažavale ekonomske specifičnosti BiH kao zemlje s vrlo ograničenim makroekonomskim alatima na nivou Centralne banke BiH.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )