Foto: Mondo

Skrivena grobnica legendarne drevne egipatske kraljice Nefertiti, supruge faraona Enhatona i maćehe Tutankamona, mogla bi se nalaziti u skrivenoj odaji u produžetku grobnice njenog posinka, javio je britanski list "Gardijan".


"Gardijan" se poziva na egiptologa i bivšeg kustosa Odjeljenja za egipatske antikvitete u Britanskom muzeju Nikolasa Rivsa.
 
List navodi da je Rivs izjavio da su kartuši u Tutankamonovoj grobnici, na kojima se vidi kako Aj, budući faraon, sahranjuje Tutankamona, očigledno nacrtani preko kartuša koji prikazuju kako Tutankamon sahranjuje Nefertiti.
 
"Sada mogu da pokažem da se ispod kartuša Aja nalaze upravo kartuše Tutankamona, što dokazuje da je crtež prvobitno prikazivao Tutankamona kako sahranjuje Nefertiti. Tu dekoraciju ne biste imali u Tutankamonovoj grobnici", rekao je Rivs.
 
On je pretpostavio da je grobnica kralja Tuta samo spoljni dio veće grobnice "koja je pripremljena za Nefertiti i koju ona i dalje zauzima", tvrdeći još 2015. godine da slike visoke rezolucije Tutankamonove grobnice prikazuju moguće dokaze o malterisanim neistraženim vratima.

Rivs je dodao da je arheologe oduvijek zbunjivala Tutankamonova grobnica zbog svog čudnog oblika, jer je vrlo mala i nije nešto što bi se očekivalo od kralja, prenio je "Sputnjik".
 
Očekuje se da novi dokazi budu uvršeni u Rivsovu novu knjigu pod naslovom "Kompletan Tutankamon", za koju se očekuje da bude objavljena sljedećeg mjeseca. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )