Foto: Pexels from Pixabay

Zapadni Balkan će, ako želi napredovati na evropskom putu, morati da ispoštuje evropske ekološke norme, koje, između ostalog, predviđaju smanjenje štetnih stakleničkih gasova za čak 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine do kraja ove decenije, istaknuto je u vijesti objavljenoj na sajtu Evropske komisije.

Naime, oni podsjećaju na nedavni govor Ursule fon der Lajen u Briselu, u kojem je istakla da će EU pomoći ekonomskom oporavku zapadnog Balkana, a da će u sklopu tog paketa biti i ekološki projekti.

Na stranici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Evropske komisije prije tri sedmice objavljena je studija o doprinosu nevladinog sektora na zapadnom Balkanu u vezi sa sprovođenjem Zelene agende, ekološkog plana oporavka EU, koja je predstavljena u Briselu nakon stupanja nove Evropske komisije. Među mjerama koje se predviđaju je smanjenje ovisnosti o termoelektranama, uvođenje subvencija za stimulisanje kupovine električnih automobila, izgradnja solarnih postrojenja i vjetroelektrana, kao i povećavanje energetske efikasnosti.

U Odboru ističu da bi Zelena agenda u zemljama regiona trebalo da bude uslov za distribuisanje pomoći, odnosno da bi jedan od osnovnih kriterijuma za dobijanje pomoći trebalo da budu ekološki održivi projekti koji će biti usklađeni s agendom EU da se do kraja decenije smanji nivo stakleničkih gasova za 40 odsto.

"Odbor poziva region da u okviru Zelene agende za zapadni Balkan usvoji adekvatni regulatorni okvir, poboljša prekograničnu saradnju, rješenja za inovativne tehnologije, pokrene lokalnu proizvodnju i potrošnju energije, održivi urbani transport, javno-privatno partnerstvo i brzi internet", naglasili su oni.

Alena Kulenović-Delić iz Švedske agencije za zaštitu životne sredine kaže da je jedna od ekoloških mjera koje su vezane za ispunjavanje uslova za EU i pitanje popravljanja kvaliteta vazduha u BiH, podsjetivši da ova organizacija sprovodi trogodišnji projekat poboljšanja kvaliteta vazduha u BiH vrijedan 3,8 miliona evra.

"U BiH je instalirana beta verzija najnovije generacije sistema za upravljanje podacima i izvještavanje o kvaliteti zraka Evropske agencije za životnu sredinu Raven. Sistem je razvio Norveški institut za istraživanje zraka i uključuje, između ostalog, centralnu bazu podataka za mjerenje kvaliteta zraka i funkcije za izvještavanje Evropskoj agenciji za životnu sredinu", naglasila je ona.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, juče je rekao da je EU kroz dokument "Bijela knjiga" među deset prioriteta stavila upotrebu električnih vozila, odnosno razvijanje svijesti o prednostima upotrebe ovih vozila, te je dodao da je RS prva u BiH kroz Zakon o električnoj energiji definisala pitanje upotrebe električnih vozila.

"Mi smo tek na početku ovog važnog posla, ali sam uvjeren da ćemo na bazi iskustava drugih država, prije svega evropskih, biti u prilici da kroz dodatno zakonsko regulisanje ove oblasti izbjegnemo probleme koje su oni imali i da kod nekih tehničkih pitanja nađemo bolja rješenja. To znači da ćemo sve više prelaziti na korištenje energije iz obnovljivih izvora, a aktivnosti koje sprovodi Vlada RS idu u tom pravcu", naveo je Đokić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )