Foto: Sputnik

U srijedu, 11. januara, mraz od -73 stepena pogodio je selo Esej na sjeveru Krasnojarskog kraja u Sibiru, javila je televizija TVK.

Prema riječima lokalnog stanovništva, oni ne pamte ovako hladno vrijeme u selu. Rusi su rekli da je mraz toliko jak da je teško disati.

„Da vam noge budu tople, obavezno nosite valjenke (ruske čizme) ili čizme sa toplim čarapama. Ne može se ići ni u običnoj jakni - samo u bundi ili u debeloj perjanoj jakni. Ne možete napolju biti bez rukavica ni minut“, ispričali su oni.

Istovremeno, kako navodi televizija, Esej ima centralno grejanje samo u javnim ustanovama, a grejanje na struju nije dovoljno po ovako hladnom vremenu, pa mještani koriste drva.

Danas je u selu malo otoplilo – zabilježeno je -60 stepeni. Prosječna zimska temperatura u Eseju je, prema riječima stanovnika, oko -50 stepeni.

Međutim, jaki mrazevi nisu spriječili turiste da plivaju u jakutskom selu Ojmjakon na temperaturi vazduha od skoro -59 stepeni. U gradu se redovno bilježi mraz ispod 60 stepeni Celzijusa, a rekordnom cifrom se, prema različitim izvorima, smatra od -77,8 stepeni do -71,2 stepena.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )