Foto: InfoBijeljina

Emir Banjanović vlasnik je najpopularnije buregdžinice u Beču koja nosi naziv „Željo“, a miris bureka, jela karakterističnog za Balkan, širi se iz Banjanovićeve radnje od 2006. godine i svakodnevno privlači naše ljude, Austrijance, turiste i sve one koji žele da okuse dobar zalogaj.

Banjanović za InfoBijeljinu priča da je rodom iz Vlasenice, da je sa porodicom ranije živio i u Zvorniku, te da su dolaskom u Beč nastavili dugu gastronomsku tradiciju koja postoji u njihovoj familiji.
 
- Ta tradicija je duža od 100 godina. Pošto vi dolazite iz Bijeljine, možda je zanimljiv podatak da je prvu poslastičarnicu u Janji otvorio član naše familije. Otac je došavši u Beč počeo da radi u jednom restoranu, ali 2001. godine odlučujemo da se osamostalimo. Pet godina kasnije shvatamo da je burek ono što želimo da ponudimo našim ljudima u rasijanju, ali i domaćem stanovništvu i po tome postajemo poznati. Uzeli smo recept moje majke i sve drugo je već istorija – prisjeća se Banjanović.
 
Posebno je zanimljiva priča o tome kako je buregdžinica dobila ime „Željo“, po poznatom sarajevskom Fudbalskom klubu „Željezničar“.

- Otac je bio veliki „Željin“ navijač, a klub je nekada dolazio na pripreme u Vlasenicu. Kada smo otvarali buregdžinicu u Beču, tata je rekao – Ili će se zvati „Željo“ ili ništa! – navodi Emir.
 
Kada je „Željo“ počeo sa radom u austrijskoj prestonici, ljudi su čekali u redovima dugim pedeset metara, kaže Emir.
 
- Morali su da naručuju po nekoliko časova ranije, da bismo sve stigli na vrijeme. Danas ljudi kupuju burek kada krenu na posao ili firme poruče veće količine za ručak. U međuvremenu smo se proširili, imamo tri restorana u Beču, ali po bureku smo najprepoznatljiviji. U drugim restoranima takođe želimo da sačuvamo stare recepte i jela sa naših prostora, pa su na meniju sarma, bosanski lonac, pasulj, bamije... Mnogi su pokušali da nas kopiraju kada je riječ o bureku, ali nisu uspjeli – dodaje Banjanović.
 
Na kraju, pitali smo ga šta je tajna? Zbog čega je njihov burek toliko popularan?
 
- Zato što, kada ga zagrizete, odmah se sjetite bureka koji vam je mama pravila kod kuće – zaključuje Banjanović kroz smijeh.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )