Foto: Federalna

Države članice EU se pozivaju da prekinu svaki kontakt sa predstavnicima Moskve


Evropski parlament objavio je tekst nacrta rezolucije kojom bi Rusija trebalo da bude označena kao teroristička država.
 
"Sve zvanične organe Ruske Federacije, posebno predsjednika, ministarstvo odbrane i rusku vojsku, treba tretirati kao terorističku organizaciju", navodi se u dokumentu pod nazivom "Prijedlog rezolucije o priznavanju Ruske Federacije kao državnog sponzora terorizma" i dodaje da bi trebalo razmotriti uvođenje dodatnih restriktivnih mijera protiv Moskve.
 
U nacrtu rezolucije, države članice Evropske unije pozivaju se da prekinu svaku saradnju sa Rusijom, da zamrznu kontakte sa njenim predstavnicima i protjeraju ruske ambasadore, te da Rusiju izbace iz međunarodnih organizacija, poput Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Grupe 20. 
 
Na udaru neće biti samo Rusija, pošto se u dokumentu ističe da je potrebno uvesti mjere i protiv trećih država koje budu nastavile da sarađuju sa Moskvom.
 
Kao neki od razloga za usvajanje ove rezolucije, pominju se navodni ruski zločini u Ukrajini, Siriji, Gruziji i Čečeniji, kao i "ciljana ubistva i mučenja političkih protivnika Putinovog režima na teritoriji Ruske Federacije i u inostranstvu".
 
Istovremeno, dok EU optužuje Rusiju za mučenje političkih protivnika, u jednom od najstrože čuvanih zatvora u Velikoj Britaniji zatočen je Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", koji je otkrio i objavio snimke američkih ratnih zločina. Za otkrivanje tih zločina, "političkom protivniku" Vašingtona i kolektivnog Zapada, prijeti kazna od 175 godina zatvora u Sjedinjenim Državama.
 
Predlagačima rezolucije o osudi Rusije smeta i "finansijska, politička, vojna i materijalna pomoć" koju Moskva pruža Siriji, Sjevernoj Koreji, Iranu, Kubi, Nikaragvi i Eritreji čije su vlasti ocijenjene kao "brutalne".
 
Pored toga, evroparlamentarci navode da "teror Putinovog" režima nije usmjeren samo protiv Ukrajine i Ukrajinaca, već i protiv EU i čitavog "civilizovanog svijeta", što znači da evroparlamentarci dvije trećine članica UN, koje nisu uvele sankcije Rusiji, ne vide kao pripadnike tzv. civilizovanog svijeta.
 
U dokumentu se dodaje i da su predlagači uzeli u obzir sve prethodne odluke o osudi Moskve, ali i poziv ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, iz marta ove godine, da se Rusija proglasi terorističkom državom.
 
Podsjetimo, američki predsjednik Džo Bajden početkom septembra je poručio da SAD Rusiju neće proglasiti državom-sponzorom terorizma, te da odbacuje takav prijedlog Ukrajine.
 
Glasanje o rezoluciji biće na dnevnom redu 22. novembra, a rezultati se očekuju narednog dana.
 
Ukoliko dokument bude usvojen, Rusija će postati prva država koja se nalazi na terorističkoj listi EU, na kojoj se trenutno nalazi samo 13 pojedinaca i 21 entitet, kao što su Hamas, Kurdistanska radnička partija, Nacionalna oslobodilačka armija Kolumbije i vojno krilo Hezbolaha.
 
Za usvajanje rezolucije, neophodna je saglasnost svih država članica.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )