Foto: Agencije

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas u Beogradu da ne treba potcjenjivati Rusiju.

On je kritikovao što se na zapadu vodi politika podstrekivanja, koja ne može da vodi ka rješenju.

Erdogan je, na pitanje ko je kriv za tešku situaciju u Evropi i kako to stanje može da se prevaziđe, rekao da je Turska uvijek vodila izbalansiranu politiku prema Rusiji i Ukrajini i da će tako nastaviti.
 
„Ne moram da pominjem nikakva imena, ali ima nekoliko zemalja na zapadu za koje smatramo da njihov pristup nije ispravan. Oni vode politiku zasnovanu na podstrekivanju sukoba u Ukrajini. Kada vodite politiku provociranja, ne možete postići rezultate“, objasnio je on.

Istakao je da se ne može imenovati pobjednik tog rata, jer ga nema, već ima samo veliki broj gubitnika.
 
Kazao je da se od priča onih koji kažu da su velikom količinom novca podržali Ukrajinu ne mogu vidjeti bilo kakvi rezultati.
 
O isporuci municije i naoružanja, Erdogan je kazao da su to ostaci koje Zapad šalje.
 
„Ne mogu da kažem – Rusija je pobjednik ili Ukrajina, ali do sada mi smo se držali određene politike i pokušavamo da sagledamo načine i razumjemo da li ovaj rat može da se završi uskoro. Nažalost, vidim da to nije moguće“, kazao je on.
 
Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da oni koji potcjenjuju Rusiju griješe.
 
„Rusija je prestala da isporučuje gas i cijena gasa je porasla. Svi pokušavaju sada da nađu načine kako da prežive zimu. Zašto se ranije nisu sjetili toga? Rusija ima važan adut u rukama, a niko nije razmišljao ranije o tome, i sada provjeravate kolike su vam zalihe. Kada imate agresivan pristup prema Rusiji, ona koristi oružje koje joj je na raspolaganju“, objasnio je Erdogan.
 
On je izrazio nadu da će se rješenje postići i rat završiti, a kada se završi, svijet će ponovo živjeti u miru.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )