Foto: N1

Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan održao je jučer online briefing za novinare iz regije na kojem je bilo riječi o gorućim temama na Zapadnom Balkanu, uključujući nedavne tenzije na relaciji Srbije i Kosova, ali i odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Osudio je zapaljivu retoriku koja je proizišla nakon odluka visokog predstavnika, te ponovio kako "rata u Bosni i Hercegovini neće biti".

Na pitanje da li podržava Ured visokog predstavnika i namjere ovog zvaničnika međunarodne zajednice da nametne izmjene izbornog zakonodavstva, te da prokomentariše reakcije u javnosti, uključujući i onu lidera SDA Bakira Izetbegovića, Escobar je podcrtao podršku SAD-a i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma.
 
“Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmjena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promjene eliminirati govor mržnje, regulirat će korištenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu”, kazao je Escobar.
 
Odbacio je upotrebu neprimjerene retorike.
 
“Međutim, ono s čime se ne slažem, ne slažem se s nekim dijelom retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga. Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokracije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani”, naglasio je zvaničnik State Departmenta.
 
Također, oštro je opovrgnuo insinuacije o mogućem sukobu.
 
“I stoga odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom ponoviti da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Stoga potičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji”, podvukao je.
 
Na pitanje o ruskom utjecaju u regiji, te naporima te zemlje, kako sugeriraju neki zvaničnici u regiji, da destabilizira Zapadni Balkan posebno Kosovo i BiH, Escobar je odgovorio da se rješenje za trajnu stabilnost mora pronaći unutar same regije.
 
Vjeruje kako “uz vrlo malo izuzetaka”, ono što se događa na Balkanu jeste rezultat faktora koji se događaju u regiji. Kao primjer navodi tenzije između Srbije i Kosova, ističući potrebu predstavnika Beograda i Prištine da nastave dijalog u Briselu pod pokroviteljstvom EU te riješe problem kroz dijalog.
 
“Rusija pokušava igrati ulogu, ali ta uloga nije toliko važna koliko destabilizirajući faktor nekih političara i nekih aktera koji djeluju unutar samog Zapadnog Balkana”, dodao je.
 
U zaključnom dijelu izlaganja, u kojem se kratko osvrnuo na trenutno stanje u svakoj od zemalja regije, a čiji je transkript objavljen na službenim stranicama State Departmenta, Escobar je poručio kako u Bosni i Hercegovini očekuje “slobodne, poštene i otvorene izbore, i formiranje vlasti nakon toga”.
 
On je najavio i skori posjet zemljama Zapadnog Balkana.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )