Foto: cafe.ba

Ministarstvo prosvjete i kulture sačinilo je dopis „Epidemiološka situacija: Početak školske godine – pitanja i plan mjera” u kojem su navedeni prijedlozi kako bi mogla da izgleda nastava od septembra. Predložena su tri modela i upućena su školama na razmatranje.

Prvi predloženi model podrazumijeva redovnu nastavu i normalan tok izvođenja. To bi značilo da je epidemiološka situacija pod kontrolom i da je broj zaraženih smanjen.

Učenici bi išli redovno na nastavu poštujući mjere među kojima su: dezinfekcija ruku i obuće, termalne kamere, senzori, mjerenje temperature kod kuće i dojava putem mobilnih telefona ili neki drugi oblik provjere fizičkog stanja đaka, poseban raspored ulaska u školu, dezinfekcija nakon smjene ili časa, prilagođen raspored sjedenja, đaci ne mijenjaju kabinete osim u slučajevima kada je to neophodno, preporuka da se hrana i piće ne dijeli, lične stvari koje djeca nose u školu svesti na minimum i da nastavnici najave koje knjige, radne sveske i sveske će biti potrebne.

Drugi model podrazumijeva izvođenje nastave svakog dana, ali će razred biti podijeljen, časovi će trajati pola sata i svaki dan će biti četiri časa.

Časove će prvo slušati jedna polovina razreda, a odmah zatim i druga polovina. Mana ovog pristupa je nedovoljan broj časova i to što bi nastavnici dva puta predavali isto gradivo istom razredu. Osim ovog, postoje prijedlozi da se razredi smjenjuju po danima pa bi tako svaki dan u sedmici bio rezervisan za različite razrede, kao i prijedlog da se razredi smjenjuju po sedmicama pa bi tako učenici jedne sedmice išli na nastavu, a druge bi radili od kuće.

Treći model je predviđen za slučaj da epidemiološka situacija izmakne kontroli i podrazumijeva nastavu na daljinu, ali bi ona bila organizovana iz školskih učionica odakle bi nastavnici sprovodili nastavu preko interneta ukoliko to tehničke mogućnosti dozvoljavaju.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )