Foto: Pixabay

Uspješno održavanje orhideja umije da bude veoma izazovan posao, posebno kada se time ne bavite profesionalno. Jedan od problema koji se javlja kod nege orhideja je i truljenje korijena, jer je ovo jedan od osjetljivijih djelova ovog cvijeta.

Ukoliko korijen orhideje izgleda tamno i gnjecavo, vjerovatno je da je počeo da truli. Ali, kako čitav cvijet ne bi propao, primijetite ove savjete i spasite orhideju.
 
Korak 1
 
Prije svega, izvadite cvijet iz „zaraženog zemljišta“. Istresite svu zemlju, kako iz saksije, tako i iz šupljina između korijena. Obavezno koristite rukavice i dezinfikovani alat, kako se bakterije ne bi prenosile na druge dijelove cvijeta. Zemlju uklonite pomoću drvenih štapića, ukoliko sama ne ispadne, prenosi Žena Blic.

Korak 2
 
Makazama isijecite crne ili omekšale dijelove korijena, a ostatak korijena očistite nekim fungicidom, kako biste „ubili“ eventualne ostatke buđi ili bakterija. Vodite računa gdje odlažete zaraženu zemlju i trulo korijenje, kako ne biste oštetili ostale biljke u saksijama, bašti ili dvorištu.

Korak 3
 
Potom orhideju odložite na novine, a ubrusom blago pritiskajte koren, kako biste ga što više osušili. Orhideju tako ostavite od 12 do 24 časa, kako bi se koren prosušio.

Korak 4
 
Kako da spriječite truljenje korena
 
Truljenje korena orhideje u najvećem broju slučajeva se dešava zbog pretjeranog zalijevanja. Ukoliko ovaj cvijet ostavljate previše dugo da se natapa, to može biti problem.
 
Takođe, korišćenje previše kiselog zemljišta, ali i onog koje nije dovoljno rastresito, takođe može da ošteti korenje. I posljednje, ali ne i najmanje važno je da saksija ima dovoljan broj rupica, kako bi se višak vode ocijedio.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )