Foto: Tanjug

Novak Đoković je bez premca najbolji teniser u istoriji. Po mnogim parametrima bio je to i ranije, ali je ove godine zacementirao svoj status osvajanjem tri Grend slema, rušenjem rekorda Rafaela Nadala i izjednačavanjem sa Margaret Kort na broju 24.

Kada se zna da tenis ima status sporta koji donosi bogatstvo svojim najvećim šampionima, nije ni čudno što se poslije Noletovog osvajanja Ju-Es opena, prije oko mjesec dana, mnogi više bave njegovim bogatstvom nego forhendom i bekhendom.
 
Svi ovi podvizi u aktuelnoj sezoni, titule u Melburnu, Parizu i Njujorku, plus finale u Londonu, povećali su njegovu "tržišnu vrednost", takozvani "net vort", skup svega što poseduje minus dugovanja (ako postoje), za 2023. na 240 miliona dolara, prenosi "Sport klub".
 
Đoković je ove godine prvi put nadmašio Rafaela Nadala po toj stavci. Španac je zaostao na 220 miliona, dok je Rodžer Federer, iako je nedavno proslavio prvu godišnjicu penzije, i dalje daleko ispred. Sa čak 550 milona dolara, Švajcarac je još uvijek nedostižan.
 
S druge strane, procjene govore da je Đokovićeva ukupna zarada prešla 510 miliona dolara u karijeri koja traje skoro dvije decenije. Federer je zaradio više od milijarde, dok je Nadal stigao do brojke od oko 525 miliona dolara.
 
I Švajcarac i Španac imaju veće zarade od Srbina zahvaljujući reklamama, jer dolaze sa mnogo bogatijih tržišta, a i ranije su se pozicionirali u teniskom biznisu. Nole je prešao mukotrpan put do probijanja na tržištu, ali se uspješno izborio i sada će njegova zarada rasti.
 
Interesantan je i odnos zarade od turnira i od sponzora. Dok je Đoković duplo više zaradio od reklama (170 miliona od turnira i 340 od raznih kompanija), Nadalov odnos je skoro tri puta više (135 miliona i 390 miliona), dok je Federer stigao do odnosa od čak 7,5 puta više (131 milion i 990 miliona).
 
Naravno, Novakovo bogatstvo nije samo u parama. Bogatstvo njegovog karaktera je još veće i to je bezbroj puta dokazao. Nema situacije u kojima nije pomogao gdje god je trebalo. Nije jedini, ali je uvijek u prvim redovima.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )