Foto: JACKJACKTHEDOODLE/TIKTOK/SCREENSHOT

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje spoljnog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli da lociraju izvor tog zvuka.

Oni mogu da naginju glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi mogle da im budu značajne, poput “poslastica”, “loptica”, “idemo” – objašnjava Vailani Sang, stručnjakinja za ponašanje životinja.
 
Isto je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno, pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije sasvim siguran da pričate o tome.
 
– Pas pokušava da shvati šta govorite, što znači da možda pokušava da sluša riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju da naginju glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića – kaže Vailani Sang.
 
– Znaju da naginju glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni – dodala je.

Dr Stanli Koren koji je pojasnio da psi mogu da naginju glavu i kako bi bolje vidjeli.
 
– Pseća njuška se nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna da naginje glavu kako bi pomjerio njušku i bolje vidio ono što ga zanima – pojasnio je.
 
Naglašava kako iz te poze pas može bolje da vidi i ljudska usta, posebno kada mu se vlasnik obraća riječima, pa ljubimac pokušava da shvati šta zapravo želi od njega, prenose Novosti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )