Foto: rts.rs/EPA

Crvena zvezda je porazom od Hofenhajma započela ovogodišnje učešće u grupnoj fazi Lige Evrope. Izabranici Dejana Stankovića, kao i on sam, imaju na čemu da nauče i šta da poprave za naredne utakmice, ali takođe imaju šta pozitivno da zadrže iz ovog susreta.

Kod gotovo svakog učešća srpskog kluba na evropskoj sceni, moguće je izvući nekoliko zaključaka, pogotovo nakon poraza.

Nerviranje i nezadovoljstvo je neizbježno, kako zbog sudijskih odluka, tako i zbog stanja i odnosa snaga na terenu.

Takođe, u velikom broju slučajeva, uči se na teži način i na svojim greškama, ali je to možda i najbolja škola.

Crvena zvezda je u Njemačku otputovala rovita sa derbija i sa ogromnim kadrovskim problemima. 

Uprkos tome, šampion Srbije je protiv Hofenhajma djelovao veoma zrelo, organizovano, stabilno i u velikoj mjeri ravnopravno.

Iako su mnogi stručnjaci, ali i laici, prognozirali da se srpski predstavnik neće dobro provesti na gostovanju kod ekipe koja je sposobna da postigne četiri gola Bajernu, šampionu Evrope, desilo se nešto suprotno.

Naravno, treba napomenuti da je i Hofenhajm imao kadrovske probleme, pošto zbog koronavirusa, nisu mogli da računaju na nekoliko igrača, od čega se ističe izostanak Andreja Kramarića, najboljeg strelca ekipe.

No, da se ne bavimo previše onima koji nisu bili na terenu, već onima koji su bili.

Zvezda je protiv Hofenhajma polagala i u velikoj mjeri položila težak ispit. Iako je izgubila sa 2:0.

Pod lupom i na teškom zadatku bili su igrači, ali i trener Stanković, koji je debitovao na Evro sceni.

Debitovala je i formacija Zvezde 3-4-2-1, u kojoj su se crveno-bijeli, utisak je, snašli iznenađujuće dobro.

Kada se u obzir uzme da je ponovo iskustvo sticao mladi Eraković, pa i Nikolić i da je Spiridonović bio primoran da bude u startnih 11, može se reći da je Zvezda djelovala vrlo pristojno.

Dejan Stanković i njegova ekipa pokazali su jednu taktičku zrelost i disciplinu, borbu za svaku loptu, želju za nadigravanjem i podređenost kolektivu, sve stvari koje su ne tako davno, bile misaona imenica za srpski fudbal.

Nažalost, rezultat nije tu da potvrdi i nagradi dobru partiju Crvene zvezde i na ovaj meč će mnogi gledati kao na već unapred upisan poraz, ali to ne bi trebalo da bude slučaj.

Iako je Hofenhajm imao nešto više loptu u nogama, povezivao dodavanja i kreirao iz zadnje linije, Crvena zvezda je potpuno neutralisala prilaze ka svom golu i limitirala opasnosti. 

Njih je bilo, ali ne u meri u kojoj bi to želela nemačka ekipa. Trojica štopera Zvezde komunicirala su i stajala su na terenu odlično, pokrivajući svoje takozvane bekove u ovoj formaciji. 

Iako su glavne kritike jasne i tiču se napada, Falćineli je radio veoma naporan posao da zadrži što više lopti upućenih ka njemu, a ujedno i što više da se nudi i utrčava između linija rivala. U nekoliko situacija Katai i Spiridonović uspeli su da ga razigraju, ali su centimetri ili sekundi nedostajali da se Italijan nađe u gol šansi.

Stajanje na terenu i odnos snaga dve ekipe govorili su da teško da će bilo ko moći tek tako da postigne gol. Da bi se to desilo, potrebno je bilo da ili Zvezda, ili Hofenhajm, izbace rivala iz sistema.

Na veliku žalost srpske ekipe, oba puta kada Zvezda nije bila dobro postavljena i kada je napravila grešku Nemci su to kaznili.

Sa razlogom se govori da evropske utakmice ne praštaju greške, već ih surovo kažnjavaju.

Faul ili ne nad Nikolićem, jedan trenutak nepažnje, koštao je Zvezdu boda ili bodova u Nemačkoj.

Ono što mnoge srpske, ali i svetske ekipe treba da nauče od Hofenhajma večeras, jeste koliko je bitno odreagovati na taj trenutak i šansu koja se ukaže. Nemci su u gotovo tri sekunde napravili višak, razvili akciju na stranu, pronašli šupljinu i na vrhunski način postigli gol. 

Brzina obrade lopte, pravovremeno i precizno dodavanje, a potom i sjajna završnica "iz prve" kakvu je pokazao Baumgartner, a kasnije i Dabur, lekcija je koju Zvezda mora da izvuče iz ovog meča i koju mora da primenjuje u utakmicama kada ima više loptu u nogama i kada ima veće ambicije i šanse za postizanje gola.

Takođe, bitnu lekciju mora da nauči i trener, ali i klupa srpske ekipe, a tiče se ponašanja. Poznato je da sudije u Evropi neće trpeti količinu pritiska i dobacivanja sa klupe, bila ona od trenera, ili pomoćnika ili rezervista.

Šampion Srbije pokazao je da može da se nadigrava sa, na papiru jačim rivalima, pre svega da se organizovano od njih brani, a potom i da stvori podjednak broj šansi.

Grupna faza Lige Evrope započeta je porazom i na teži način, ali je ostalo vremena i mečeva da se situacija preokrene. Ako je Hofenhajm bio najteži korak, sledeći bi trebali biti lakši i uspešniji.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )