Foto: Bigportal

Zbog sve viših računa za gas i struju Velika Britanija savjetuje građane da zimu provedu u toplijim krajevima. Agencije ubjeđuju građane cijelog sjevera Evrope da otputuju na jug kontineta jer više im se isplati da zimuju u inostranstvu, nego da plaćaju grijanje. Broj „energetskih turista“ ili energetskih „migranata“ – evropskih ptica selica, raste.


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Poslije uvođenja sankcija Rusiji i „miniranja“ gasnih aranžmana sa Moskvom, širom Evrope je postalo jeftinije provesti dan u nekoj osunčanoj zemlji na jugu, nego platiti struju i gas u svom stanu. Tu kalkulaciju izveli su čak i zvaničnici u Velikoj Britaniji.

Evropske ptice selice – jeftinije na jugu

Računica postoji, prosječni trošak grejanja biće oko 20 funti dnevno. Turističke agencije već reklamiraju ponudu za južnije destinacije koje uključuju i avio-karte, a dnevni trošak u hotelu na suncu je od 20 do 25 funti po danu.

U igri su Kanarska ostrva, jug Španije i Grčka, čiji je mudri ministar turizma još tokom ljetnje sezone pozvao turiste sa sjevera Evrope, da se ove zime griju na Egeju. Grčka vlada sada pokreće i kampanju u cijeloj Evropi vrijednu nekoliko miliona evra sa sloganom "Želiš li ponovo da osjetiš 20? Grčka je pravo mjesto za to".

Grijanje na suncu ponudiće i Hrvatska, ali će i crnogorska turistička privreda osmisliti ponudu kako bi privukla novu kategoriju putnika koja je već krštena imenom „energetski turisti“.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić za Sputnjik kaže da pojedine zemlje imaju mogućnost da daju ovakvu ponudu, prije svega zbog broja sunčanih dana, te da najviše šanse da zarade u energetskoj krizi imaju zemlje koje imaju izlaz na more. Međutim, profit će prije svega zavisiti od dobrih avio veza.

"Prvo je pitanje da li će se nastaviti čarter letovi koji se obično prekidaju krajem ljetnje sezone, da li će niskobudžetene kompanije u tome vidjeti svoju šansu i pojaviti se na tim destinacijama. U suštini, vjerujem da će posla biti, ali ne možemo sada da procijenimo u kojoj mjeri. Biće zanimljivo, Grci se nadaju da neće morati da griju, računaju na jug ispod Peloponeza i oko Atine, na ostrva, a imaju ih nekoliko počev od Krita, Rodosa, Samosa. Duboko su u Mediteranu, imaju klimu vrlo sličnu Kipru, nadaju se da im neće trebati neko posebno grijanje", kaže Seničić.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )