Foto: Telegram

Evropski saveznici Ukrajine ne očekuju da će moguća kontraofanziva Kijeva donijeti značajniji prodor. Napredovanje od oko 30 kilometara smatra se realnim ciljem, saopštava „Blumberg“ pozivajući se na zvaničnika Evropske unije.

„Neki evropski saveznici Kijeva su sve skeptičniji da njegove vojne snage u ovoj godini mogu da izvedu odlučujući prodor jer su ruske odbrambene snage uspjele da se utvrde prije nadolazeće ofanzive“, navodi se u objavi agencije.
 
Prema „Blumbergu“, u EU smatraju da bi Ukrajinci mogli da napreduju oko 30 kilometara, što će omogućiti pripremu platforme za novu ofanzivu sljedeće godine.

Na osnovu informacija agencije, u Evropi sada skeptično posmatraju planove Ukrajine o zauzimanju Melitopolja tokom kontraofanzive i podjeli pozicija ruske vojske koja bi zahvaljujući tome trebalo da se dogodi. Takođe tvrdi i da se raspoloženje zapadnih zvaničnika veoma razlikuje od onog krajem 2022. godine.


„Saveznici Ukrajine zadržavaju svoja očekivanja i razmatraju potrebu o intenzivnim borbama sve do 2024. godine“, zaključuje „Blumberg“.

Prethodno je izdanje „Vašington post“, pozivajući se na dokumente američkih obaveštajnih službi koji su procurili na internet objavilo da Sjedinjene Američke Države sumnjaju da će očekivana ofanziva ukrajinske vojske donijeti značajne rezultate.

Početkom aprila američki državni sekretar nije isključio da će kontraofanziva ukrajinskih snaga početi u nastupajućim nedjeljama. Istovremeno, ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je istakao da se kontraofanziva može očekivati nakon poboljšanja vremenskih uslova i da Kijev planira da izvede nekoliko napada, dok je ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio da kontraofanziva može početi na ljeto.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )