Foto: Telegram

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) donio hitnu presudu kojom zahtijeva da se spreči smrtna kazna Britancima.

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) poručio je Rusiji da spriječi pogubljenje dvojice Britanaca koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu. Ranije ovog mjeseca ruski opunomoćeni sud u istočnoj Ukrajini osudio je Šona Pinera i Ejdena Aslina. U hitnoj presudi, ECHR je rekao da Rusija mora osigurati da se smrtna kazna ne sprovodi.
 
Ali Rusija je odbacila poziv i navela da više ne sprovodi odluke Evropskog suda za ljudska prava. 
 
"Vi znate da Rusija više ne poštuje zahtjeve Evropske konvencije o ljudskim pravima“, poručio je Peskov. 
 
Sud u takozvanoj republici, od kojih nijedna nije međunarodno priznata optužio je dva Birtanca zajedno sa marokanskim državljaninom Brahimom Saudunom, da su plaćenici. Uhvaćeni su nakon što su nedhelje proveli u odbrani Mariupolja, koji je pao u ruke Rusije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike prema zakonima navedenim u Ženevskim konvencijama.
 
Sud je rekao da Rusija mora da obezbuhedi "odgovarajuće uslove" za pritvorene muškarce i "da im pruži svu neophodnu medicinsku pomoć i luhekove". Evropski sud za ljudska prava insistira na tome da i dalje može da donosi presude koje se tiču Rusije, iako je ruski parlament usvojio zakon kojim se ukida njena jurisdikcija u zemlji.
 
Ranije ovog mheseca, porodica gospodina Aslina rekla je da mu je rečeno da će pogubljenje biti izvršeno. Njegova porodica je rekla da su razgovarali sa njim i da su mu otmičari rekli da vruheme ističe.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )