SastojciKoličina
pileće bijelo meso (file)500 g
jaje1
prezle3 kašike
slatka crvena mljevena paprika1 kašika
biber1/4 kašičice
muskatni orah1/4 kašičice
so1 ravna kašičica
tečna pavlaka za kuvanje 20% mm5 kašika
puter omekšao ili rastopljen1 kašika
brašno meko prosijano2 kašike

prosijano brašno za valjanje odrezakapo potrebi
ulje za malo dublje prženjepo potrebi

Kako pripremiti

  • Navedene miere su za 8 odrezaka ili za 4 osobe. Da bi "risi e bisi" i odresci bili spremni u otprilike isto vreme raditi paralelno na dve ringle.

  • Priprema odrezaka: Pileće meso isprati pod hladnom vodom i posušiti kuhinjskim ubrusom. Očistiti masnoću i žilice, isieći meso na komadiće, pa samlieti pomoću mašine. Da bih pogurala ostatke mesa kroz mašinu upotrebila sam komadić korice hlieba i zbog toga sam smanjila udio prezli u receptu. U slučaju da nemate mašinu za mljevenje mesa, ne znam kako bi nežna piletina podnjela mlevenje u čoperu, pa je onda bolje vrlo sitno isjeckati meso. U činiju staviti mljeveno meso, a zatim dodati slatku crvenu papriku, prezle, so, biber, jaje i muskatni orah. Dobro promiješati. U kompaktnu smjesu dodati otopljen puter i pavlaku, pa izmješati. Dodati 2 kašike prosijanog brašna, izmješati i procjeniti da li je potrebno da smjesa bude čvršća, pa dodati još malo brašna. Podijeliti na 8 jednakih delova. U šerpici zagrijati ulje za malo dublje prženje. Važno je da temperatura ulja bude umjerena, da nam odresci ne bi pregorili spolja, a iznutra ostali nepečeni. Svaki odrezak uvaljati u brašno i pomoću lopatice spustiti na vruće ulje. Pržiti uz okretanje nekoliko minuta sa svake strane. Rumene odreske vaditi na upijajuću hartiju. Odmah servirati uz "risi e bisi" i salatu.