Foto: null

SIDNEJ - Američka tehnološka kompanija "Fejsbuk" saopštila je danas da će ponovo prenositi vijesti australijskih medijskih kuća, pošto je Kanbera potvrdila da je ponudila amandmane na nacrt zakona prema kojem ova platforma treba da plaća medijima za njihov sadržaj.

"žFejsbukž je obavijestio vlasti da namjerava da u narednim danima ponovo objavljuje stranice australijskih medijskih kuća", navodi se u zajedničkom saopštenju ministra finansija Džoša Frajdenberga i ministra za komunikacije Pola Flečera.

U saopštenju se ističe da će administracija "uvesti nove amandmane" u Zakon o utvrđivanju cijene za medijske agencije kako bi bio dodatno pojašnjen digitalnim platformama i medijskim kućama.

Prošle sedmice, Australijanci na "Fejsbuku" nisu mogli da vide i dijele medijske članke, što je bio odgovor kompanije na prijedlog zakona.

Prijedlog zakona o utvrđivanju cijene za medijske agencije iznijet je u australijskom parlamentu u decembru, a prema njemu "Fejsbuk" i "Gugl" moraju da pregovaraju sa medijskim kućama o plaćanju za njihov sadržaj ili se suočavaju sa novčanim kaznom.

Australija će ponuditi četiri amandmana, uključujući promjenu obavezujućeg arbitražnog mehanizma koji bi se primjenjivao kada tehnološki giganti ne mogu da ostignu dogovor sa medijskim kućama o prenošenju njihovih sadržaja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )