Foto: FACEBOOK/ZELENKOVAC

Program ovogodišnjeg 21. Zelenkovac džez festivala podijeljen je u tri dana u toku kojih će u prirodnom ambijentu nastupiti vrhunski muzičari i sastavi iz regiona

Festival će se održati od 29. do 31. jula na poznatom izletištu Zelenkovac kod Mrkonjić Grada. Pokrovitelj i sponzor je Opština Mrkonjić Grad.

– Festival se održava i pored poznatih problema uzrokovanih pandemijom, nestašicom sredstava i poplavama kiča i šunda – kaže muzički urednik Festivala, Dragan Vuković.

Na Festivalu ove godine pojavljuju se mnoga poznata imena iz svijeta džeza. Neki od njih su već svirali za publiku Zelenkovca, dok su drugi po prvi put tu.

– Velika nam je čast ponovo ugostiti Vukašina Đelića, čije je beskompromisno sviranje gitare odzvanjalo ušima prisutnih na kraju festivala održanog 2019. godine, kada je nastupio kao dio internacionalnog trija “We Free”, zajedno sa japanskim bubnjarom Ichiro Onoem i francuskim klavijaturistom Aleksandrom Sadom. To je bio svakako jedan od svjetlijih trenutaka u novijoj istoriji našeg džez festivala – rekao je Vuković.

Vukašin predvodi bend “DOL”, koji je prošle godine objavio solo album “U zavisnosti od dana” a ovaj put dovodi svoj najnoviji trio koji čine basista Tomislav Marjanović i bubnjar Marko Strićević.

Iz Novog Sada na Festival stiže kvartet “Gerecki”. Oni su ove godine objavili istoimeni album na kojem preovladavaju rokenrol obrasci sa štimungom džez roka sedamdesetih godina.

– Album čini deset odabranih numera sa ciljem da ponudimo slušalačkoj pažnji najbolje što smo u datom momentu mogli da iznjedrimo. Rokenrol kako su to činile naše stare kolege, posvećeno i nadahnuto, koristeći svo umijeće i znanje koje nam je na raspolaganju. Odbacujući predumišljaj za povlađivanjem, želimo da naša muzika dotakne druge kao što to nama čini muzika koja nas je inspirisala kada smo pravili ovaj album. Ako vam ovaj album uljepša svakodnevicu smatraćemo to velikim uspjehom – poručili su iz benda.

Drugi dan festivala festivalsku publiku očekuje nastup trija iz Zagreba koji ja trebao nastupiti prošle godine.

– Zbog dobro poznatih razloga, taj nastup smo morali odgoditi za neka bolja vremena, a ona su došla sad. Trio Franolić Ćulap Gabrić izvodi autorske kompozicije. Spajaju elemente tradicionalne orijentalne i balkanske muzike sa indijskom, džez, romskom i klasičnom muzikom, te spontano stvaraju nove muzičke oblike. Oud i viola svojim se toplim zvucima prirodno prožimaju s egzotičnim udaraljkama. To je muzika koja teče kao slobodno razmišljanje, gotovo kao prirodni dijalog koji stvara magičnu atmosferu – objasnio je Vuković.

Još jedan bend koji stvara autentičnu muziku je bend “Jall Aux Yeux” iz Bihaća. Njihova muzika je na francuskom jeziku i okuplja muzičare različitih profila – učitelje jezika i književnosti, umjetnosti, i akademski školovane muzičare, sjedinjeni u ljubavi prema muzici. Album “Salutations du fond du monde” je svojevrsna razglednica iz Bosne i Hercegovine na francuskom jeziku.

Još jedan autentičan bend je i tuzlanski sastav neobičnog imena “Antuan Sondi Handri”.

– Iza ovog sastava stoje ljudi koji stvaraju improvizacijsku muziku koja nastaje na licu mjesta, bez ikakvog prethodnog dogovora. Bend broji tri do pet članova, a za stvaranje originalne muzike koriste dvije gitare, bas gitaru, udaraljke i klavijature. Već imaju nekoliko snimljenih albuma a jedan od članova ovog sastava je i Alija Kamber, bosanskohercegovački slikar i umjetnik – kaže Vuković.

U subotu na Zelenkovcu nastupiće trio iz Aranđelovca koji predvodi džez pjevačica Maja Petrović Stanjević. Njeno pjevanje džez standarda kroz koje se provuče i kakav balkanski etno standard tipa “Đelem, Đelem” prate Goran Ilić na gitari i Vladimir Divjak na basu.

Ovogodišnji festival obogatiće i sviranje gitariste Reufa iz Brčkog, čija muzika ne skriva uticaje koji se protežu od Bijelog Dugmeta, Leb i Sol do Satrijanija i Al Di Meole.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )