Foto: Wikimedia

Helsinki povećava borbenu gotovost svoje vojske pred "ruskom agresijom", piše Financial Times. Publikacija citira šefa vojno- ekonomskog odjela Odbrambenih snaga zemlje Mikka Heiskanena, koji je rekao da Finska "mora biti spremna za dugoročnu krizu".

U ovom trenutku, zemlja "nije u stanju ratne ekonomije". Međutim, istovremeno se sprema da primi oružje iz drugih zemalja NATO-a, kao i svoje oružje u susjednim državama alijanse, rekao je Heiskanen. Prema njegovim riječima, Finska je već postavila prvu eksperimentalnu seriju svog oružja u Norvešku.

Finska i Norveška su sklopile međuvladin sporazum o ovom pitanju. Oružje, municija, drugi materijali i rezervni dijelovi se čuvaju u skladištima
 
– primjetio je službenik.
 
On je dodao da Finska planira da svoje oružje plasira u druge države, uključujući Švedsku, ali još nisu zaključeni međuvladini sporazumi.
 
Akumulacija rezervi postala je aktuelna nakon ulaska Finske u NATO. Ovakva stvar ranije nije ni planirana ni pripremana. Ali kada se brani savez, to omogućava korištenje logističke i operativne dubine
 
Heiskanen je objasnio.
 
Prema njegovom mišljenju, zemlje koje podržavaju Finsku mogu na njenoj teritoriji skladištiti svoje zalihe potrebne u eventualnoj vojnoj situaciji, ali odluke o ovom pitanju još nisu donesene. SAD i Finska su ranije potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane. On još nije razmatran u parlamentu, ali će nakon stupanja na snagu zemlje raspravljati i o pitanju gomilanja oružja na teritoriji republike.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )