Foto: twitter

Zaplijenjeno 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina ukupne vrijednosti 17 miliona evra.

U Luci Ploče zaplijenjeno je 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina ukupne vrijednosti 17 milijona evra, što je do sad najveća zapljena droge u Hrvatskoj. Međutim, uvoznik heroina koji je stigao iz Turske je firma iz Trebinja, prenosi "Jutarnji list".
 
Tu firmu angažovala je hrvatskog špeditera za prevoz kontejnera s drogom koja je trebala doputovati do krajnjeg odredišta u Belgiji, ali je izvađena u Hrvatskoj, nakon čega su kocke s olovom zavarene, a samo je jedna pošiljka s heroinom stigla do odredišta.
 
Milionska pošiljka droge

Međutim, krajnji naručitelj milionske pošiljke droge, koja je bila namijenjena zapadnoevropskom tržištu, nije preuzeo teret, i to se još uvijek utvrđuje.
 
Ono što je sa sigurnošću ustanovljeno jeste da špediter, a riječ je o lokalnoj hrvatskoj firmi, ni na koji način nije bio involviran u sadržaj 80 tona olova koji je stigao do pločanske luke. 
 
Upravo su sadržaj kontejnera, uvoznik i krajnje odredište izazvali sumnju kod carinika prilikom profiliranja kontejnera koji stižu u pločansku luku, pri čemu je kontejner koji je stigao iz Turske bio označen kao potencijalno sumnjiv.
 
Roba je bila smještena na 16 metara ispod morske površine

Zaplijenom kontejnera i vađenjem droge policijski posao hrvatske policije nije bio završen. U saradnji s policijama drugih država, kamion koji je prevozio olovne kocke imao je diskretnu pratnju tokom cijelog puta do Belgije kako bi zaštitili vozača koji je dovezao olovo, ali bez heroina na odredište. 
 
Heroin je u pločanskoj luci zaplijenjen 11. oktobra prošle godine, a kontejner s olovnim kockama, koje su bile ponovno zatvorene, nastavio je put za Belgiju.
 
Kad je riječ o zapljeni 62 kilograma kokaina skrivenog u 54 paketića na brodu koji je prevozio ugljen iz jedne kolumbijske luke, "roba" je bila smještena na 16 metara ispod morske površine pa je postojala opasnost da se kokain, koji je kao i heroin bio namijenjen zapadnoevropskom tržištu, odvoji od broda. 
 
Skladište s drogom držali su jaki magneti, a nije bio zavaren kako to obično krijumčari rade, prenosi "Jutarnji list".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )