Foto: veritas

KANADSKA REPREZENTACIJA izgubila je sve šanse da se plasira u drugi krug Svjetskog prvenstva. U svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu posle 36 godina, izabranici selektora DŽona Herdmana izgubili su prvo od Belgije 1:0, a potom i od Hrvatske 4:1. Navijači Hrvatske su tokom utakmice na golmana Kanade Milana Borjana uzvikivali, između ostalog, da je "ustaša", a na tribinama je viđen i transparent koji vrijeđa njegovu suprugu.

Posebnu pažnju privukla je zastava DŽon Dira koju su razvili. Na njemu je pisalo "Knin 95", a slogan kompanije "Ništa ne radi kao Deere" promjenili su tako da su umjesto posljednje riječi napisali "Borjan". John Deere je najpoznatija marka traktora u svijetu, a pomenuto prevozno sredstvo simbol je masovnog bekstva Srba tokom operacije Oluja, kojom je Hrvatska oslobođena okupiranih teritorija 1995. godine.

U kolumnama u avgustu te godine tzv „Republiku Srpsku Krajinu“ napustilo je oko 200.000 Srba, među kojima i tada 7-godišnji Borjan. Pomenuti slogan poznate kompanije u prevodu znači „Ništa ne radi/vozi kao jelen“, ali prepravljen sa imenom srpskog golmana na kapiji Kanade i sa aluzijom na bjekstvo Srba tokom Oluje, glasi „ Niko ne bježi kao Borjan”.

Francuzi osudili ponašanje hrvatskih navijača

Francuski fudbalski portal So Foot, koji ima više od milion i po pratilaca na Fejsbuku, objavio je nakon toga članak u kojem piše da je Borjan bio žrtva rasizma hrvatskih navijača tokom utakmice protiv Kanade.

"Golman Crvene zvezde je morao da igra uprkos provokacijama Hrvata sa tribina. Morao je da se suoči sa rasističkim pjesmama koje su mu pjevali protivnički navijači. Govorili su mu da je ustaša i tako veličali fašiste i anti- Srpski režim koji je vladao Hrvatskom 1941. To veličanje etničkog čišćenja propraćeno je sa više od 2.500 uvredljivih poruka“, piše So Foot.

Privukao je pažnju hrvatske javnosti
Borjan je u poslednjih nekoliko godina dao niz izjava za srpske medije u kojima je više puta isticao da nije rođen u Hrvatskoj, već u Republici Srpskoj Krajini. Ove izjave su ga učinile kontroverznom likom u Hrvatskoj, a činjenica da je Hrvatska u istoj grupi sa Kanadom u Kataru dodatno je povećala interesovanje medija za Borjana i njegove stavove.

"Prošlo je 30 godina od rata, mislim da je vrijeme da se i jedna i druga strana stane na tu priču. Ja na to gledam ovako: stariji, koji su prošli kroz te događaje, znaju šta se desilo, a oni mlađi, koji nemaju pojma o tome, oni to danas komentarišu“, rekao je on u intervjuu za Indek pre pola godine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )