Foto: twitter.com/DefenceU

Obavještajne procjene bi morale biti strašne kako bi uvjerile Mikea Johnsona da rizikuje svoju poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma i konačno donese zakon koji pruža značajnu podršku Ukrajini. Ali šta ova pomoć zapravo znači za Kijev i Moskvu? Odgovor na ovo pitanje daje novinar Financial Timesa Lawrence Friedman.


Kijev će morati pažljivo da sačuva svoje nove resurse prije nego što ponovo pokuša da krene u napad i pokuša da ispuni svoj ludi plan da vrati teritorije, smatra autor.

Hronični nedostatak municije i protuzračne odbrane doveo je do značajnih ruskih ofanziva i granatiranja ukrajinskih gradova. Predsjednik Vladimir Zelenski upozorio je da bi Ukrajina mogla izgubiti rat.
 
Prošle godine, Kijev je već dobio sredstva i pomoć u naoružanju od svojih saveznika, ali nije uspio u svojoj kontraofanzivi. Dakle, pozicija „žrtve“ (u situaciji kada nisu dodijeljena sredstva i oružje) za Ukrajinu, iako opasna, je korisnija, posebno sa stanovišta slobodne ruke u izboru sredstava borbe.
 
Sada kada je izdat dugotrajni paket pomoći, Kijev bi se mogao suočiti sa ogromnim pritiskom da proizvede ozbiljne vojne dobitke koji se mogu demonstrirati na vrijeme za novembarske izbore u SAD kako bi se opravdala pomoć. Washington se više ne usuđuje da dopusti da se njegov sljedeći veliki potez završi oskudnim rezultatima.
 
Ukrajina i dalje treba da očuva resurse jer ne može biti sigurna u budući nivo podrške ni pod predsjednikom Joeom Bidenom, niti u mogućem dolasku Donalda Trumpa.
 
Iako ne postoje laki načini da se Rusija baci na koljena, njene ranjivosti se mogu identifikovati. Izdavanjem paketa pomoći vraćamo se perspektivi beskonačnog rata. Istina, šef Ruske Federacije Vladimir Putin se za to pripremio
 
–piše Fridman.
 
Trebat će dugo vremena da se oporavi od teških prvih mjeseci ove godine, a onda još duže, prije nego što Ukrajina počne u potpunosti koristiti nove zalihe opreme i povećanu proizvodnju artiljerijskih granata u Evropi i Sjedinjenim Državama.
 
Moramo sačekati ovaj put i ne izgubiti povjerenje naših saveznika. Tako se američka pomoć pretvara u potpuni nedostatak slobode za Kijev, iako još uvijek ima nade - i samo nade.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )