Foto: nezavisne

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a BiH donijela je odluku u postupku koji se vodi protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, ali je ne saopštava.

Prema svemu sudeći, Komisija je potvrdila prvostepenu odluku, kojom je razriješena dužnosti, međutim još ta informacija nije zvanično potvrđena.
 
Vlado Adamović, advokat Tadićeve, rekao je danas da nije dobio drugostepenu odluku te da ne zna šta je odlučeno, ali da će se u slučaju potvrđivanja prvostepene odluke žaliti.
 
"Ta odluka nije pravosnažna i imamo mogućnost žalbe, što ćemo iskoristiti u slučaju potvrđivanja prvostepene presude. Žalba se upućuje Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji će dati konačnu riječ", rekao je Adamović za "Nezavisne novine".
 
I sama Tadićeva je rekla da nije obaviještena o bilo čemu te da bi voljela znati šta se dešava, ali da u svakom slučaju ima mogućnost žalbe ukoliko se potvrdi odluka Prvostepene disciplinske komisije.
 
Podsjećanja radi, Prvostepena komisija razriješila je Tadićevu dužnosti glavnog tužioca 26. jula ove godine. Tada je utvrđeno da je počinila disciplinski prekršaj nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti i propuštanje iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu sa odlukama, naredbama ili zahtjevima vijeća.
 
"Izriče se disciplinska mjera premještanje s mjesta glavne tužiteljke na mjesto tužiteljke Tužilaštva BiH", navedeno je u odluci Prvostepene disciplinske komisije.
 
U tužbi koju je protiv Tadićeve podnijela Kancelarija disciplinskog tužioca navedeno je da je zanemarivala obaveze i naloge VSTS-a da se predmeti Tužilaštva BiH raspoređuju u rad tužiocima putem sistema koji je automatizovan. Takođe, kako se navodi u tužbi, Tadićeva je propuštala da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih bezbjednosnih provjera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTS-a da sve pravosudne institucije u BiH sprovedu sve obaveze i mjere Zakona o zaštiti tajnih podataka.
 
Drugostepenu odluku u postupku protiv Tadićeve donijeli su Sanin Bogunić, Slavo Lakić i Mustafa Šabić. O ovoj Drugostepenoj komisiji bilo je puno govora s obzirom na to da je još ranije Adamović, kao branilac Tadićeve, tražio izuzeće dva člana i to Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. Na kraju su svi zahtjevi koje je Adamović naveo za izuzeće odbačeni, međutim Švraka je smijenjen zbog isteka mandata u VSTS, a na njegovo mjesto imenovan je Bogunić.
 
Još ranije, Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, rekao je da u slučaju žalbe na drugostepenu odluku, na sjednici VSTS može se samo odlučivati o visini sankcije, a nikako o tome postoji li krivica ili ne, jer se krivica utvrđuje najkasnije na drugom stepenu.
 
S obzirom na to da su i Tadićeva i Adamović ranije kritikovali disciplinsku komisiju jer su za odluku o njenoj smjeni s mjesta glavne tužiteljke Tužilaštva BiH saznali iz medija, u VSTS su juče rekli da će odluka Drugostepene komisije biti objavljena tek nakon što bude dostavljena stranama u postupku. Međutim, prema svim nezvaničnim informacijama, prvostepena odluka je potvrđena, ali će konačnu odluku o eventualnoj smjeti Tadićeve s mjesta glavne tužiteljke ipak dati Visoki sudski i tužilački savjet, koji ju je na tu funkciju i imenovao 23. januara 2019. godine. Podsjećanja radi, nijedan glavni tužilac Tužilaštva BiH nije dočekao kraj mandata i svi prethodnici Tadićeve s te pozicije su smijenjivani zbog disciplinskih prekršaja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )