Foto: Arhiva

Uredba Evropske unije iz 2017. godine o zaštiti od manipulacije s brojačem kilometara se još ne primjenjuje dok istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC) dokazuje da se kilometražom novih automobila i dalje može lako manipulisati.

Međutim, dva njemačka proizvođača automobila sada tvrde da imaju riješenje.

Namještanje kilometraže je danas rutina i nudi se već od 50 evra. Policija pretpostavlja da je svakom trećem prodatom polovnom automobilu u Njemačkoj namještena kilometraža.

Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3000 evra po automobilu, varajući kupce polovnih automobila ili lizing kuće. Procijenjena ukupna šteta u Njemačkoj je oko 6 milijardi evra godišnje, navodi Revija HAK.

Uredba EU 2017/1151 formalno propisuje da kilometraža u automobilu mora da se sistematski čuva. Zakon se od septembra 2017. primjenjuje na nove modele vozila, a od septembra 2018. na sve nove automobile.
 
Međutim, sve do danas nedostaje detaljna lista kako bi ta zaštita trebalo da izgleda i koje neutralno tijelo bi trebalo da je provjerava. Rezultat svega toga – varanje se nastavlja ali ne na svim automobilima.
 
Prilikom pregledavanja relevantnih sajtova s polovnim vozilima, stručnjaci ADAC-a su primjetili da se to više ne odnosi na Audi A3 (od 2020.) i VW Golf 8 (od kraja 2019.).
 
Ovi modeli su bolje zaštićeni od prevare s kilometražom od mnogih konkurenata. Razlog su novi kompjuterski čipovi s HSM-om (Hardware Secure Module) koji se koriste za zaštitu kilometraže.
 
Volkswagen najavljuje i nove mjere za spriječavanje namještanja kilometara.
 
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )