Foto: srpskainfo.com

Preko 100.000 građana koji žive u inostranstvu prijavilo se za glasanje putem pošte i u DKP na ovogodišnjim lokalnim izborima, što je rekordan broj do sada.

Ministarstvo inostranih poslova BiH zahvalilo se svim građanima, koji su iskoristili svoje demokratsko pravo, i do ponoći 1. septembra se registrovali za glasanje na izborima koji bi trebali da se održe 15. novembra.

– Broj prijavljenih, koji prema posljednjim informacijama iznosi preko 100.000 pristiglih neobrađenih prijava, pokazuje sve veću odgovornost građana prema BiH, ali i njihovu želju da svojim učešćem u demokratskim procesima kreiraju budućnost lokalnih zajednica u ovoj državi- navodi se u saopštenju iz MIP BiH.

Dodaje se da je MIP ove godine prvi put formiralo Tim za podršku sprovođenju lokalnih izbora, koji je u proteklih mjesec dana svakodnevno bio na usluzi građanima, s ciljem bolje informisanosti i otklanjanja problema prilikom registracije.

Članovi ovog Tima su u proteklom periodu održali i niz sastanaka u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u nekoliko evropskih zemalja, na kojima su prisustvovali predstavnici udruženja i klubova iz BiH. Činom formiranja tima i aktivnostima u proteklom periodu, kroz angažman diplomatsko-konzularne mreže, dodatno su animirani državljani BiH da se registruju za izbore.

– Broj prijavljenih građana za glasanje putem pošte i u DKP, značajan je iskorak u razvoju svijesti građana o učešću na izborima, ali i u sazrijevanju odnosa prema BiH. Aktivnosti MIP kroz sastanke u ambasadama i konzulatima, na kojima su građani iznosili svoje probleme i prijedloge, put je kojim se u budućnosti treba nastaviti graditi odnos prema našim državljanima u inostranstvu- navodi se u saopštenju MIP.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )