Foto: N1

Proteklih dana u Bosni i Hercegovini je zabilježeno izuzetno toplo vrijeme, a temperature zraka u mnogim gradovima idu preko 30 stepeni Celzijusa. Takva situacija je u prethodnom periodu, ali i danas bila i u centru Banjaluke.

U poslijepodnevnim satima ekipa N1 odlučila je prošetati banjalučkim ulicama i u samom centru ovog grada u kojem je u 15:00 sati izmjereno 36 stepeni, nije zatekla nikoga na ulici, tek ponekog prolaznika.
 
Međutim, nekoliko metara dalje, bili su građevinski radnici. Uprkos izuzetno toplom vremenu, ti ljudi su izlijevali asfalt na glavnoj gradskoj saobraćajnici tako da visoka temperatura ne znači da je za njih posao stao.

Važno je istaći da i temperatura asfalta pri ugradnji mora biti iznad 100 stepeni Celzijusa što uz vruć zrak i veoma toplo vrijeme itekako otežava rad ovih radnika te ugrožava dodatno njihovo zdravlje.
 
Postavlja se pitanje da li je inspekcija obilazila teren i zatekla ovo gradilište i samim time kaznila poslodavca te izdala preporuke za rad u ovakvim uslovima.
 
Inače je na području Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti na radu preporučilo poslodavcima da, uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji ovog bh. entiteta, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, saopćeno je iz Ministarstva.
 
Shodno tome, preporučeno je poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12:00 do 16:00 sati, te nastavka poslije 16:00 sati.

Pojasnili su da ukoliko je proces rada kod poslodavca organizovan na takav način da je nemoguće primijeniti navedenu mjeru, ovo ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na 6:00 sati ujutro.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )