Foto: Freepik

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su održani u nedjelju, 6. oktobra, i prema Izbornom zakonu BiH, rezultati će biti potvrđeni do 5. novembra 2024. godine, od kada počinju da teku rokovi za formiranje novih lokalnih vlasti, prije svega skupština opština i gradova.

U Republici Srpskoj rokovi u kojima bi trebalo da se formiraju lokalni parlamenti definisani su Zakonom o lokalnoj samoupravi, isto kao u Federaciji BiH, s tim što u FBiH svaki kanton ima svoj zakon.

U Republici Srpskoj definisano je da prvu sjednicu novoizabrane skupštine saziva predsjednik skupštine iz prethodnog saziva, i to najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja izvještaja nadležnog organa za sprovođenje izbora, odnosno Centralne izborne komisije BiH.

Ako u obzir uzmemo prošle lokalne izbore, može se pretpostaviti da će CIK lokalne izbore potvrditi početkom novembra ove godine, i u tom slučaju, lokalni parlamenti trebalo bi da se konstituišu najdalje do početka decembra ove godine.

U slučaju da je predsjednik skupštine iz prošlog saziva spriječen da sazove sjednicu, nju će sazvati najstariji odbornik iz prethodnog saziva, a ako se ni to ne desi, sjednicu saziva natpolovična većina odbornika novog saziva.

"Prvom sjednicom skupštine do izbora predsjednika predsjedava najstariji odbornik novog saziva, kome u radu pomažu dva najmlađa odbornika novog saziva koji su iz reda političkih stranaka koje imaju najveći broj odbornika u skupštini", navodi se u Zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

U većini lokalnih zajednica, a ako je suditi po prethodnim izborima, i prije konstitutivne sjednice uglavnom se zna ko će činiti većinu, i tek u rijetkim skupštinama opština i gradova odgodi se izbor predsjedavajućeg skupštine i njegovog zamjenika.

Kada je riječ o gradonačelnicima, odnosno načelnicima, Zakonom je definisano da se primopredaja dužnosti obavlja najkasnije u roku od osam dana od dana stupanja na snagu rješenja o izboru, imenovanju ili postavljenju. Tačnije, načelnik i gradonačelnik prvo treba da dobiju sertifikat o izboru, a nakon toga u roku od osam dana izvršiće se primopredaja.

Za ostale funkcionere jedinica lokalne samouprave primopredaja se vrši u roku od 15 dana od dana konstituisanja skupštine, s tim da se skupština smatra konstituisanom izborom predsjednika skupštine.

"U slučaju da se primopredaja dužnosti između funkcionera koji predaje dužnost i novoizabranog funkcionera koji prima dužnost u organu jedinice lokalne samouprave ne izvrši u roku, ministar će u roku od tri dana donijeti naredbu da se primopredaja dužnosti mora izvršiti u roku od 48 časova od dana objavljivanja naredbe u 'Službenom glasniku Republike Srpske'", navodi se u Zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, pišu Nezavisne.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )