Foto: croatia airlines

Grčki Idžijan erlajns rekao je da je zainteresovan za akviziciju više prevoznika u jugoistočnoj Evropi, među kojima je i Kroacija erlajns.

Potpredsjednik Idžijana, Eftihios Vasilakis, rekao je ove nedjelje da na širem nivou prevoznik namjerava da ojača svoju regionalnu ulogu u jugoistočnoj Evropi kroz moguće nove akvizicije.

Avio-kompanija kupila je 51 odsto udjela u rumunskom Animavingsu u oktobru prošle godine. Idžijan erlajns je na putu da 2022. godinu završi s dobiti, a operativno se očekuje potpuni oporavak od pandemije koronavirusa uz rekordno ljeto.

Idžijan erlajns saopštio je da nastavlja razmatranje mogućnosti približavanja Kroacija erlajnsu, što bi potencijalno moglo dovesti do strateškog partnerstva između dveju članica Star alajansa.
 
Neposredno pre izbijanja kovida 19, Idžijan je potvrdio da je predao neobavezujuću ponudu za kupovinu hrvatskog nacionalnog prevoznika. Sledeća faza trebalo je da uključi direktne razgovore između grčkog avio- prevoznika i hrvatske Vlade. Međutim, proces je zaustavljen u martu jer je globalna zdravstvena kriza pogodila sektore vazduhoplovstva i turizma, podseća Ex-Yu aviation.
 
U septembru prošle godine hrvatski premijer Andrej Plenković napomenuo je da će se obnoviti pregovori između dva prevoznika oko sporazuma o strateškom partnerstvu, ali do toga tek treba doći.
 
Idžijan erlajns je učestvovao i u prethodnom pokušaju privatizacije Kroacija erlajnsa, još 2015. godine. Ušao je u drugi krug pregovora s tadašnjim privatizacionim savjetnikom, Internešnal fajnens korporacijom (International Finance Corporation), no promjenom vlasti u Hrvatskoj privatizacijski pohod firme je prekinut, prenose Nezavisne novine.
 
Idžijan je bio kontinuirano profitabilan od 2013. do kovid krize, zabilježivši rekordnu dobit od 79,5 miliona evra u 2019. Zapošljavao je oko 2.900 ljudi i te je godine prevezao 15 miliona putnika i zabilježio prosječni faktor popunjenosti kabine od 84,8 odsto u cijeloj floti od 64 aviona.
 
S druge strane, Kroacija erlajns je u 2019. zabilježila gubitak od preko 10 miliona evra, imala je 1.000 zaposlenih, prevezla 2,1 milion putnika u 12 aviona uz prosječnu godišnju popunjenost kabine od 73,6 odsto.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )